Читај ми!

Otmičari oslobodili nigerijske učenike, potraga za 300 devojčica još traje

Naoružni napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su oteli iz škole u severnoj državi Niger, dok bezbednosne snage i dalje traže više od 300 učenica otetih u obližnjoj državi.

Škole u severnoj Nigeriji postale su mete masovnih otmica zbog otkupnine. Napadači upadaju u grupama, mnogi su na motorima i naoružani puškama, prenosi Rojters.

Dvadeset sedam učenika, tri člana školskog odbora i 12 članova porodice otela je naoružana banda koja je upala u Vladinu srednju školu u okrugu Kagara u državi Niger. U napadu su ubili dečaka. 

Rojtersov svedok video je dečake nakon puštanja, kako s naoružanim obezbeđenjem hodaju prašnjavim selom, neki posrću i traže vodu. Vladin službenik rekao je da su deca između 15 i 18 godina.

"Oteti učenici, odbor Vladine škole u Kagari i njihovi rođaci pušteni su na slobodu i preuzela ih je vlada države Niger", napisao je u tvitu guverner Abubakar Sani Belo.

Učenici su oslobođeni samo dan nakon napada na školu u državi Zamfari, gde su naoružani ljudi zarobili 317 devojčica.

Nigerija se bori sa islamističkim pobunjenicima grupe Boko Haram koji terorišu oblasti na severoistoku zemlje, kao i sa nasiljem drugih naoružanih grupa u lokalnim zajednicama koje vrše pljačke i otmice, a predsednik Muhamadu Buhari smenio je vojni vrh u januaru zbog pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji.

Najveća otmica u školama bila je 2014. godine, kada je Boko Haram oteo više od 270 učenica iz grada Čiboka. Njih oko stotinu i dalje se vode kao nestale.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи