Читај ми!

Ledeni talas okovao Teksas, milioni građana imaju problema sa strujom i vodom

U američkoj saveznoj državi Teksas nikada nije bilo hladnije. Toliko je smrzlo da su nestanci struje u Hjustonu i drugim gradovima postali svakodnevna pojava. Milionska populacija negoduje i krivi vlast što se nije bolje pripremila za polarni vorteks, vazdušnu struju koja kruži oko Severnog pola, uzrokujući vrlo niske temperature u Americi. Situacija negativno utiče i na distribuciju vakcina.

Četiri dana nakon strahovite ledene oluje koja je pogodila Teksas, bez struje je i dalje oko 325.000 domova, a više od 13 miliona građana ima problema u snabdevanju vodom.

Nekim bolnicama je zbog toga onemogućeno da leče pacijente, dok su pojedine zajedice potpuno izolovane i odsečene zaleđenim putevima.

Stanovnici su ljuti na vlast jer se nije propisno pripremila za najavljeni mraz. Poslednja teška zima pogodila je Teksas 2011. godine i od tada baš ništa nije urađeno na jačanju energetske infrastrukture, koja se oslanja mahom na prirodni gas. Građani su navikli na vrućinu – nikako na hladnoću koja ledi srce.

"Ne radi se toliko o čišćenju snega, već o tome da ovde u Teksasu nikada nismo imali ovakav mraz i naše kuće nisu adaptirane za ovakvu zimu. Cevi nisu zaštićene, ojačane i očigledno je da električna mreža ne može da podnese niske temperature. Nemamo odgovarajuću opremu, ni gume za led, kao na severu zemlje", navodi jedan stanovnik Sajpersa u Teksasu.

Na udaru kritika našao se senator Ted Kruz koji je, kada se saznalo da je od oluje pobegao na odmor u sunčani Kankun u Meksiku, morao da se vrati kući.

Kritike trpi i guverner Teksasa, koji sada zahteva donošenje zakona koji bi omogućio da svi generatori električne energije ojačaju svoja postrojenja, kako bi ubuduće bila spremna za minuse.

"Već smo počeli da radimo na tome da se ovako nešto više nikada ne dogodi u Teksasu. Sledi reforma Agencije za električnu energiju koja nas je lagala da smo spremni za ledeni talas. To što se desilo je apsolutno neprihvatljivo", ističe guverner Teksasa Gregori Abot.

Situacija je ugrozila distribuciju prirodnog gasa, jer distributeri ne uspevaju da isporuče dovoljno energenata, a 50 odsto struje u Teksasu dolazi upravo iz elektrana na gas.

Drugi problem je to što su smrzli i vetroparkovi, koji daju 21 procenat električne energije.

Istorijski, Teksas je strujnu mrežu razvijao samostalno, nezavisno od ostatka elektroenergetskog sistema.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво