Читај ми!

Snažan zemljotres kod obale Fukušime, 950.000 domaćinstava bez struje

Više od 50 osoba povređeno je u zemljotresu jačine 7,3 jedinica Rihtera koji je pogodio japansku prefekturu Fukušima. Potres se osetio i u susednoj prefekturi Mijagi kao i u oblasti Tokija. Nema upozorenja na cunami.

Epicentar potresa nalazi se na dubini od 60 kilometara kod obale Fukušime, prenosi Džapen tajms. Japanska meteorološka služba najvila je mogućnost naknadnih potresa.

Većina od preko 50 povređenih prijavljena je u prefekturama Mijagi i Fukušima na istočnoj obali najvećeg japanskog ostrva Honšu.

Iako nema upozorenja na cunami, iz predostrožnosti se građanima koji se nalaze u blizini priobalnih područja savetuje da se promere na višu nadmorsku visinu.

Portparol Vlade Japana Kacunobu Kato na konferenciji za novinare rekao je da je širom zemlje najmanje 950.000 domova bilo je bez struje od ponoći po lokalnom vremenu, dodavši da je više elektrana ispalao iz mreže.

Vladin izvor rekao je da se očekuje da će se situacija sa nestankom električne energije popraviti tokom jutarnjih časova u nedelju, ali da će biti potrebno više vremena u regiji Tohoku.

Kako javlja državna televizija NHK, u nuklearnoj elektrani u Fukušimi nisu zabeležene nikakve nepravilnosti. 

Kako je ranije naveo Džapan tajms, Vlada će uspostaviti radnu grupu kako bi ispitali posledice zemljotresa.

Prefektura Fukušima se nalazi u regionu Tohoku, na ostrvu Honšu.

To ostrvo je 11. marta 2011. pogodio je zemljotres, a potom i cunami, što je dovelo do havarije u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Zemljotres je tada bio jačine 9,3 stepena Rihtera,  a ogromni talasi od 16 metara, koji su poplavili to japansko ostrvo, odneli su više od 19.000 života.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије