Читај ми!

Demokratski senatori: Legalizacija marihuane među prioritetima

Trojica američkih senatora iz redova Demokratske partije, uključujući i lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera, obećala su da će se zalagati za legalizaciju marihuane U SAD.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer, senator iz Nju Džerzija Kori Buker i senator iz Oregona Ron Vajden objavili su zajedničko saopštenje u kojem navode da nameravaju da pokrenu značajnu reformu savezne politike prema kanabisu.

"Rat protiv droge često je bio rat protiv ljudi, posebno onih obojenih", navedeno je u saopštenju.

Istakli su da je ukidanje savezne zabrane marihuane neophodno da bi se ispravile nepravde neuspelog rata i okončale decenije u kojima je naneta šteta obojenim zajednicama širom zemlje.

"Posvećeni smo zajedničkom radu na postizanju sveobuhvatne zakonodavne reforme kada je kanabis u pitanju, a koja će ne samo okrenuti stranicu ovog tužnog poglavlja američke istorije, već i poništiti razarajuće posledice diskriminatornih politika", istakli su senatori.

Kažu da će razmatranje ovih reformi biti prioritet senatora tokom 117. saziva Kongresa.

Istakli su da nameravaju da objave objedinjeni nacrt za raspravu o sveobuhvatnoj reformi.

I guverner Njujorka obećao da će legalizovati marihuanu 

Uprkos uspeloj legalizacije marihuane na nivou saveznih država, Senat je do sada uvek bio nepremostiva prepreka za promenu politike na saveznom nivou.

Do sada je 15 saveznih država, kao i distrikt Kolumbija, legalizovalo marihuanu za rekreativnu upotrebu kod odraslih, dok je u 36 država dozvoljena samo upotreba u medicinske svrhe.

Pozivi za slične promene intenziviraju se i u drugim državama, pa je guverner Njujorka Endrju Kuomo obećao da će se ove godine izboriti za legalizaciju rekreativne upotrebe marihuane.

"Legalizovaćemo kanabis za rekreativnu upotrebu, pridružićemo se državama koje su to već učinile. Ovo će povećati prihode i okončati prekomernu kriminalizaciju ovog proizvoda zbog koje je toliko mnogo pripadnika obojenih zajednica nepravedno nadzirano i zatvarano", rekao je Kuomo tokom obraćanja u januaru.

Što se tiče podrške javnosti, anketa je u novembru pokazala da je 68 odsto Amerikanaca za legalizaciju marihuane u Sjedinjenim Američkim Državama.

недеља, 09. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије