Читај ми!

Vrhovni sud Pakistana oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo američkog novinara Danijela Perla

Vrhovni sud Pakistana doneo je odluku da se četvorici osuđenih za kidnapovanje i ubistvo američkog novinara Danijela Perla 2002. godine presude preinače i da oni budu pušteni na slobodu, prenosi Si-En-En. Iz Bele kuće poručuju da je presuda pakistanskog suda uvreda za sve žrtve terorizma.

Danijel Perl, izveštač Vol strit žurnala iz Azije, kidnapovan je 2002. godine u pakistanskom gradu Karačiju, dok je izveštavao o britanskom teroristi Ričardu Ridu.

Otmica Perla je privukla međunarodnu pažnju i povećala zabrinutost zbog povećanja radikalnog islamističkog terorizma.

Napadači su kasnije snimili kako odrubljuju glavu Danijelu Perlu i to poslali zvaničnicima SAD, podseća Si-En-En. Taj snimak je bio jedan od prvih ekstremističkih video zapisa u kojima su mete bili taoci, a podstakli su druge terorističke grupe da snimaju svoje nasilne akcije i postupke.

Četiri muškaraca su uhapšena 2002. godine i tada su osuđeni za otmicu i ubistvo Danijela Perla. Jednom od njih, Ahmedu Omaru Saidu Šeiku, britanskom državljaninu, određena je smrtna kazna.

Viši sud u provinciji Sind je u aprilu 2020. godine oslobodio trojicu osuđenika, dok je Šeikovu smrtnu kaznu preinačio u sedam godina zatvora, što znači da je mogao da bude oslobođen, pošto je u zatvoru proveo više od 18 godina.

Sud je tada naveo da su muškarci "doživeli nepopravljivu štetu i ekstremne predrasude" nakon što su u zatvoru proveli 18 godina, a u decembru je doneta odluka da sva četvorica budu puštena iz zatvora.

Perlova porodica i pakistanske vlasti su se žalile Vrhovnom sudu Pakistana koji je potvrdio odluku niže instance.

Kako je naveo advokat Fejzal Sidik Said, porodica je "u potpunom šoku" zbog odluke suda koju su opisali kao "potpunu lakrdiju pravde" koja će dovesti u opasnost novinare i narod Pakistana. 

Said je u saopštenju pozvao vladu SAD da "preduzme sve što je neophodno i prema zakonu kako bi se ispravila ova nepravda" i dodao da se porodica nada da će reagovati i vlasti Pakistana.

Iz Bele kuće poručuju da su SAD ogorčene zbog presude Vrhovnog suda Pakistana i naveli su da je presuda "uvreda za sve žrtve terorizma", preneo je Rojters.

Danijel Perl je od 1990. godine bio novinar u njujorškom Vol strit žurnalu, a za taj list je izveštavao i tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво