Čitaj mi!

Novi šef CDU je Armin Lašet, čovek po meri Angele Merkel

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na digitalnom partijskom kongresu izabrala je Armina Lašeta za novog šefa stranke. On bi potencijalno mogao da bude i naslednik Angele Merkel u kancelarskoj fotelji.

Na mesto Anegret Kramp Karanbauer dolazi Armin Lašet (59), predsednik najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije.

Nemački mediji navode da je reč o umerenom, lojalnom i pouzdanom političaru, po meri kancelarke Angele Merkel. 

On je pobedio u drugom grugu glasanja sa 521 glasom u odnosu na 466 koliko je bilo za konzervativca Fridriha Merca.

Njegova pobeda predsatvlja trijumf liberala i centrista u CDU-u i najverovatniji nastavak umerene i 16 godina duge politke kancelarke Merkel.

Prema najavi generalnog sekretara Paula Zimjaka, konačni rezultat izbora na u kojem učestvovuje 1.001 delegat znaće se 22. januara kada budu prebrojani i svi glasovi poslati poštom.

"Jedinstvo, pravda i sloboda"

Armin Lašet je obećao da će voditi dijalog sa svim demokratskim strankama u zemlji i poručio da je neophodno da se demokrate udruže u današnje vreme.

"Pogotovu u ovim danima koje doživljavamo u svetu, fraza 'jedinstvo, pravda i sloboda' aktualnija je nego ikada ranije", rekao je Lašet aludirajući na reči iz jedne strofe nemačke himne, prenosi Rojters.

Pozvao je na zajedničku borbu za ova načela protiv svih onih koji, kako je naveo, žele da ih ugroze.

Ko je Armin Lašet

Ovaj pedesetdevetogodišnji pravnik i bivši novinar proteklih 27 godina bio je poslanik u Evropskom parlamentu, Bundestagu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

Od 2012. godine jedan je od petoro potpredsednika CDU i važi za privrženog saradnika Angele Merkel.

S druge strane, kažu da je veoma blizak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i zalaže se za osnaživanje Evropske unije na međunarodnom planu, ali i bolju saradnju sa Amerikom po pitanju trgovine i klimatskih promena.

Ipak, sve to ne znači da će on biti novi, budući kancelar Nemačke.

Kao potencijalni kandidati demohrišćana pominju se bavarski premijer Markus Zeder i ministar zdravlja Jens Špan.

Ova dvojica u mnogo popularniji u opštoj populaciji od Lašeta, pre svega zbog boljeg upravljanja korona-krizom proteklih meseci.

Ko god od njih da bude kandidat demohrišćana, ima veliku šansu da nasledi Angelu Merkel u kancelarskoj fotelji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">