Čitaj mi!

Kako je nastala najmoćnija italijanska mafija Ndrangeta

Stotine osumnjičenih kriminalaca suočiće se sa pravdom na najvećem suđenju za organizovani kriminal u Italiji u poslednjih 35 godina. Očekuje se da će saslušanja otkriti kako radi jedan od najtajnijih i najmoćnijih italijanskih mafijaških lanaca organizovanog kriminala, neobičnog imena - Ndrangeta. Kako je nastala, čime se bavi i zašto je ušla u knjige?

Ndrangeta je mafijaška kriminalna organizacija sa juga Italije, koja se od pedesetih godina proširila na sever zemlje i po svetu i početkom XXI veka postala najmoćnija organizacija tog tipa.

Američki diplomatski izvori procenjuju da njeni prihodi od trgovine drogom, iznude i pranja novca čine najmanje 3% bruto proizvoda Italije.

Zbog kriminalnih aktvnosti, počelo je masovno suđenje ovoj organizaciji, koje obuhvata 355 optuženih, 400 advokata i više od 900 svedoka tužilaštva.

Suđenje se održava u gradu Lemecija Terme, u Kalabriji, koja je među najsiromašnijim oblastima u Italiji i koju kontroliše Ndrangeta.

Suđenje vodi najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac Nikola Grateri, koji živi pod policijskom pratnjom više od tri decenije.

Od 58 državnih svedoka očekuje se da razotkriju kriminalne aktivnosti najuticajnije porodice klana Mankuso i da se prekrši kodeks ćutanja, odnosno "omerta".

Klan se optužuje za pritisak na političare, pranje novca preko nekretnina, šverc droge, pa čak i za posedovanje privatnih vojnih snaga kojima su okupirali grad Vibo Valenciju, kaže Enco Ćikonte, bivši član italijanskog parlamenta i profesor istorije italijanske mafije na univerzitetu Pavija u Italiji.

Većina optuženih uhapšena je tokom serije međunarodnih racija u 2019, u Italiji, Švajcarskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, i to zbog trgovine drogom, iznude, zelenašenja, otkrivanje službenih tajni, zloupotrebe položaja, udruživanja mafije, ubistava i pokušaja ubistava, posedovanja ukradene robe i pranja novca.

Pripadnici Ndrangete ušli su i u beletristiku. O njima je pisao Gijom Miso u romanu „Devojka i noć".

Prvo masovno suđenje održano je od 1986. do 1987. i to sicilijanskoj mafiji, kada je osuđeno 338 osoba. Zbog toga su kasnije stradali tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselina.

Ovakva suđenja obično su kontroverzna tema u Italiji, s obzirom na potrebu da se svakom osumnjičenom pruži pošteno saslušanje.

Konačnu reč o svim presudama daje Vrhovni kasacioni sud u Rimu. Uobičajeno krivično suđenje u Italiji traje oko 6 godina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">