Čitaj mi!

Balističke rakete i dronovi na vojnoj vežbi u Iranu

Snage iranske Revolucionarne garde održale su vojne vežbe u centralnoj pustinji u zemlji tokom kojih su korišćene balističke rakete i dronovi, prenosi iranska državna televizija.

Vežbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i američke kampanje pritisaka na tu zemlju, prenosi AP.

Tokom prve faze vežbe, koja je jutros održana, vazduhoplovna divizija Revolucionarne garde lansirala je nekoliko balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, navodi televizija, dok su tokom vežbi korišćene su balističke rakete na kruto gorivo "zolfagar" i "dezful", a raspoređeni su i dronovi u kojima su se nalazile bombe, prenosi AP.

Rakete "dezful", koje predstavljaju verziju raketa "zolfagar", imaju domet od 700 kilometara i bojeve glave težine 450 kilograma.

Raketni kapaciteti Irana dostižu 2.000 kilometara, što je dovoljno da stignu do Izraela i američkih vojnih baza u tom regionu.

Proteklih nedelja Iran je intenzivirao vojne vežbe, a napetosti su ponovo u porastu u poslednjim danima administracije američkog predsednika Donalda Trampa pošto Iran pojačava pritisak na Zapad zbog kampanje američkih sankcija koja se vodi protiv Islamske Republike.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">