Čitaj mi!

Tramp opozvan u Predstavničkom domu, odluku donosi Senat

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, uključujući i deset republikanaca, izglasala je opoziv predsednika SAD Donalda Trampa. Sledi pretres u Senatu gde će biti doneta odluka da li je Tramp razrešen dužnosti.

Rezultat glasanja bio je 232 glasa "za" opoziv i 197 "protiv". Za opoziv je bilo najmanje deset republikanaca, prenose mediji. 

Glasanje mnogi posmatrači nazivaju istorijskim, jer je Tramp prvi predsednik u istoriji SAD o čijem se opozivu glasalo dva puta.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".

Rasprava u predstavničkom domu je usledila pošto je potpredsednik Majk Pens odbacio rezoluciju o pokretanju 25. amandmana američkog ustava.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa Nensi Pelosi rekla tokom rasprave da je Donald Tramp "pretnja naciji koju svi volimo" i poručila da on mora da ode sa vlasti.

Optužila ga je da je podstakao pobunu tokom upada u zgradu KOngresa 6. januara kada je nastradalo pet osoba. 

Ona je dodala je da je predsednik Tramp "više puta lagao" o ishodu novembarskih predsedničkih izbora i tako bacio senku na demokratiju.

Republikanci odbili zahtev za vanrednu sednicu Senata 

Sledi pretres u Senatu, gde će biti doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti.

Lider republikanske većine u Senatu, senator Mič Mekonel, odbio je zahtev demokrata da se na vanrednoj sednici gornjeg doma Kongresa u petak potvrdi opoziv predsednika SAD Donalda Trampa.

U saopštenju iz kabineta senatora Mekonela se ukazuje da je danas o ovoj odluci jasno informisan lider demokratske manjine u Senatu, Čak Šamer.

Redovno zasedanje Senata zakazano je za 19. januar.

Inauguracija novoizabranog predsednika je zakazana za 20. januar, ali odluka Senata bi sprečila TRampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsednički kandidat na izborima 2024.

Donald Tramp je tokom debate poslao pomirljivu izjavu i pozvao je sve Amerikance da pomognu da se spuste tenzije.

Naveo je da nije za nasilje bilo koje vrste i pozvao je velike tehnološke kompanije da se pridruže naporima za smirivanje situacije.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">