Читај ми!

Strepnja u Vašingtonu, Trampove pristalice nakratko zauzele Kapitol hil, jedna žena nastradala

Desetine hiljada pristalica Donalda Trampa okupilo se u centru Vašingtona u poslednjem pokušaju da preokrenu rezultate predsedničkih izbora pred zasedanje Kongresa koji je trebalo da potvrdi glasove elektora. Oni su probili zaštitnu ogradu i upali u zgradu Kongresa. Ima povređenih demonstranata i policajaca, a mediji javljaju i da je jedna ženska osoba preminula nakon ranjavanja u zgradi. Tramp je pozvao pristalice da se raziđu.

"Miting za spas Amerike" ili "Zaustavite krađu", kako su ga nazvali organizatori, počeo je u Vašingtonu nekoliko sati uoči početka debate u Senatu, koji treba da potvrdi glasove elektora, prema kojima je na predsedničkim izborima u SAD pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz. To se neće dogoditi. Ne priznaje se poraz kada je u pitanju krađa", rekao je Tramp pristalicama.

Lokalne vlasti su, strahujući od mogućeg nasilja, angažovale Nacionalnu gardu, čiji su pripadnici raspoređeni nedaleko od mesta na kojem se održava protestni skup.

Pojačane policijske snage, ipak, nisu uspele da zaustave Trampove pristalice koje su probile zaštitnu ogradu i krenule ka zgradi Kongresa. 

Nedugo zatim, grupa demonstranata je ušla u zgradu Kongresa, čiji su delobi prethodno evakuisani. 

Dan pred protest, policija je uhapsila nekoliko osoba, uključujući i članove ekstremne grupe "Praud bojs".

Među prvim govornicima bio je sin američkog predsednika, mlađi Donald Tramp, koji je rekao da broj prisutnih na ovom skupu treba da bude upozorenje svim republikancima u Kongresu koji se protive osporavanju izbornih rezultata.

"Ovo više nije njihova partija", rekao je mlađi Tramp.

Stotinak republikanskih kongresmena i desetak senatora najavilo je da će osporiti izborne rezultate, što je, kako stvari stoje, pokrenuti dugu raspravu u oba doma američkog Kongresa.

Pristalicama Donalda Trampa obratio se i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je ponovo optužio demokrate da su pokrale izbore.

Đulijani je, kao i prethodno predsednik SAD, pozvao potpredsednika Majka Pensa da odbaci rezultate izbora i dâ saveznim državama još vremena da ponovo razmotre ishod glasanja.

Uprkos Trampovim pozivima da odbije rezultate glasanja elektora, potpredsednik Majk Pens je, u pismu Kongresu, objasnio da nema nadležnost da odbaci glasove elektora.

Na taj način, Trampov plan da još neko vreme odgodi potvrdu Bajdenove pobede je u najvećoj meri propao.

Bivši gradonačelnik Njujorka je, takođe, rekao da će Amerika u narednih desetak dana imati priliku da se uveri da su glasačke mašine bile nameštene.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво