Čitaj mi!

Pakistanski regionalni sud ukinuo "test nevinosti"

Borci za ljudska prava pozdravili su odluku pakistanskog regionalnog suda kojom su zabranjeni takozvani "testovi nevinosti" u pružanju dokaza da li je žena silovana.

Presudom, koja se od sada primenjuje u provinciji Pandžab, okončaće se praksa pregleda proveravanja da li je himen žene ili devojke pokidan, kako bi se utvrdilo da li je imala seksualni odnos, takozvanog „testa sa dva prsta".

Sudija Višeg suda u Lahoreu, Ajša Malik, rekla je da su takvi pregledi "ponižavajući" i "da nisu imali forenzičku vrednost.

Presuda je usledila nakon dve peticije koje su aktivisti za prava podneli u provinciji Pandžab.

Presuda može poslužiti kao primer za druge pokrajinkse sudove, kojima su takđe podnete takve prijave, prenosi Bi-Bi-Si.

Šta je test nevinosti i kako se radi

Provera nevinosti je ukorenjena u društvenim normama koje ističu kontrolu seksualnosti i tela žena i devojčica, navodi Svetska zdravstvena organizacija

Iako su provere nevinosti još uvek uobičajene u barem 20 zemalja u svetu - po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - nemaju medicinski značaj i često se smatraju bolnim i traumatičnim za žene.

Provera nevinosti se takođe naziva „testiranjem sa dva prsta" jer lekar ubacuje dva prsta u vaginu žene da bi proverio da li je himen neoštećen.

Stručnjaci u oblasti zdravlja kažu da ovo nije samo nenaučno, štetno i kršenje ljudskih prava žene - već je i besmisleno,jer nije moguće razlikovati „devičanski" himen od „nedevičanskog", a može da dovede do štetnih posledica po mentalno, kao i fizičko zdravlje.

SZO dodaje da „ono dalje jača društveno-kulturološke norme koje uvećavaju nejednakost žena, uključujući i stereotipne poglede na ženski moral i seksualnost, a služi da bi se vršila kontrola nad ženama i devojčicama".

U nekim kulturama, žene ih koriste da bi dokazale nevinost pre nego što se venčaju.