Читај ми!

Odluka britanskog suda da ne izruči Asanža – suze, čestitke i kritike

Sud u Londonu je odlučio da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ne može da bude izručen Sjedinjenim Državama. Političari i mediji u Velikoj Britaniji su odluku suda ocenili kao pozitivnu.

Londonski sud blokirao je američki zahtev za izručenje Asanža zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Američko pravosuđe ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku i sva je prilika da će do nje doći.

Sudija londonskog oblasnog suda Vanesa Baretser obrazlaže da, iako Sjedinjene Države imaju osnov za ekstradiciju, američki državni i pravosudni sistem nije u stanju da spreči prvog čoveka Vikiliksa da sebi oduzme život.

"Moj utisak je da je reč o deprimiranoj osobi, koja često očajava i pribojava se budućnosti. Ako bude suočen sa skoro potpunom izolacijom bez zaštitnih faktora, koje uživa u zatvoru Belmarš, smatram da procedure, koje je izložila američka strana, neće sprečiti gospodina Asanža da nađe način da izvrši samoubistvo. Zbog toga sam odlučila da bi izručenje bilo represivno i nanelo mu duševnu bol", zaključuje sudija Baretser.

Ovo izlaganje, Džulijan Asanž, koji je u sudnicu došao u plavom odelu i sa zelenom maskom na licu, pratio je zatvorenih očiju.

Njegova verenica i nekadašnji član njegovog pravnog tima Stela Moris, sa kojom Asanž ima dva sina, plakala je tokom izricanja presude.

Pored nje je sedeo glavni i odgovorni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson.

U obraćanju medijima ispred suda Stela Moris je pozvala američkog predsednika da "ovo okonča sada".

"Gospodine predsedniče, srušite ove zatvorske zidove. Dozvolite mojim sinovima da imaju oca. Oslobodite Džulijana, oslobodite štampu, oslobodite nas sve", poručuje Morisova.

Bi-Bi-Si je objavio prvi intervju sa Stelom Moris, čija je veza sa Džulijanom Asanžom doskora bila tajna.

Asanž je iz sudnice vraćen u zatvor prve kategorije Belmarš u južnom Londonu.

Sud će njegov zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju razmatrati u sredu.

Njegov advokat Ed Ficdžerald rekao je pred sudom da će tada izneti dokaze zašto njegov klijent ne namerava da napusti Britaniju u slučaju da kaucija bude odobrena.

Američko državno tužilaštvo tereti Asanža da je, objavljivanjem hiljada poverljivih dokumenta u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu, protivzakonito ušao u američke vojne baze podataka i ugrozio hiljade života.

Optužnica, izneta u 18 tačaka, mogla bi da dovede do kazne od 175 godina zatvora, tvrdi Asanžov advokat, koji smatra da je ceo proces, koji traje deset godina, politički motivisan.

Američka strana tvrdi da je realno očekivati kaznu od četiri do šest godina zatvora.

Političari i mediji pozdravljaju odluku suda

"Dobre vesti da je ekstradicija Džulijana Asanža blokirana. Sporazumi o izručenju ne bi smeli da budu korišćeni u političke svrhe", tvituje bivši ministar za bregzit Dejvid Dejvis.

Istaknuta poslanica Laburističke stranke Dajan Abot čestita svima na "odličnoj odluci" suda.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel takođe pozdravlja odluku suda, ali kritikuje Veliku Britaniju zbog "uplitanja u politički motivisani proces za račun SAD ugrožavajući time slobodu medija i izražavanja".

Predsednica britanskog Nacionalnog sindikata novinara Mišele Stanistrit ističe da je presuda prava, ali da sadrži "mnoge zabrinjavajuće elemente".

Tvitom se oglasio i Asanžov prijatelj, proslavljeni dokumentarista i dramski pisac Džon Pildžer. On ocenjuje da je presuda "spasla obraz Britanije, ali i da služi kao pokriće za besramno političko suđenje Asanžu za račun Amerike".

Džulijan Asanž u zatvoru je od aprila 2019. godine, kada je uhapšen zbog prekoračenja uslova puštanja na slobodu uz kauciju.

Osuđen je na pedeset nedelja zatvora u maju 2019. godine.

Asanž je pre toga sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu. Na taj potez naveo ga je zahtev za izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad.

Taj proces je u međuvremenu obustavljen da bi ga zamenio američki zahtev za izručenje, što je sled pravnih događaja, koje je Džulijan Asanž očekivao od samog početka ove pravne odiseje.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво