Читај ми!

Devojčica najavljuje tužbu protiv TikToka zbog ugrožavanja privatnosti

Društvena mreža za deljenje kratkih video-snimaka, koja se primarno koristi za pravljenje kratkih komičnih, zabavnih i muzičkih snimaka "TikTok" suočava se sa potencijalnim pravnim izazovom u ime sve dece koja koriste platformu za razmenu video zapisa.

Dvanaestogodišnja devojčica iz Londona, planira da preduzme pravne mere protiv aplikacije za razmenu video snimaka TikTok, tvrdeći da kompanija nezakonito koristi dečje podatke.

Ona takođe traži brisanje svojih podataka.

Advokat dvanaestogodišnje devojčice navodi da su kompanije "zloupotrebile privatne podatke podnosioca zahteva i obradile lične podatke podnosioca zahteva" kršeći zakone o zaštiti podataka EU i Ujedinjenom Kraljevstvu.  

Visoki sud u Londonu je presudio da devojčica može ostati anonimna ako se slučaj nastavi jer postoji mogućnost da je druga deca i korisnici TikToka maltretiraju putem interneta ako se otkrije njen identitet.

Akciju je podržala britanska poverenica za zaštitu dece En Longfild koja veruje da je TikTok prekršio zakone o zaštiti podataka u Velikoj Britaniji i EU.

Ona veruje da aplikacija prikuplja i obrađuje dečje podatke kako bi pokrenula svoj algoritam za video preporuke, kako bi privukla pažnju gledalaca i ostvarila prihod od oglašavanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Poverenica je Visokom sudu u Londonu - putem video-veze rekla da se nada da će na kraju izdati nalog kojim će kompanija biti primorana da izbriše podatke deteta, stvarajući presedan.

Ali fokus preliminarnog ročišta bio je da se odluči da li bi 12-godišnja devojčica mogla anonimno da podnese tužbu.

Poverenica se nada da će slučaj dovesti do većih zaštitnih mera za mlađe od 16 godina koji koriste TikTok u Engleskoj, a možda i šire.

Iz TikToka su poručili da su im privatnost i sigurnost glavni prioriteti.

"Privatnost i sigurnost su glavni prioriteti za TikTok i imamo čvrstu politiku, procese i tehnologije kako bismo zaštitili sve korisnike, a posebno naše mlađe korisnike. Svesni smo prijave i presude Višeg suda i trenutno razmatramo njene implikacije".

Dodaju da usluga nije dostupna mlađim od 13 godina i da se svi korisnici prilikom registracije pitaju za godine.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво