Uzalud apeli Kim Kardašijan, pogubljen Amerikanac koji je sa 18 godina učestvovao u dvostrukom ubistvu

Brendon Bernard, koji je imao 18 godina kada je 1999. učestvovao u dvostrukom ubistvu u Teksasu, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u saveznom zatvoru, uprkos apelima i pokušajima da se izvršenje smrtne kazne odloži i ponovo razmotri.

Slučaj Brendona Bernarda je poslednjih nedelja u Sjedinjenim Američkim Državama privukao veliku pažnju javnosti i ponovo otvorio debatu o tome da li je neophodno izvršenje smrtne kazne, pogotovo nad nekim ko je u trenutku zločina bio jedva punoletan.

Ako se posmatra samo starost u trenutku zločina na osnovu kojeg je smrtna kazna izvršena, Brendon je najmlađa pogubljena osoba u proteklih sedam decenija.

Neposredno pre smrti, Brendon je smireno razgovarao sa porodicom para u čijem je ubistvu učestvovao.

"Žao mi je. To su jedine reči koje mogu da kažem, a koje u potpunosti odražavaju kako se osećam i kako sam se osećao tog dana", rekao je Bernard.

Njegov advokat je pogubljenje okarakterisao kao "mrlju na američkom sistemu krivičnog pravosuđa".

"Brendon je napravio strašnu grešku sa 18 godina, ali on nikoga nije ubio. Nikada nije prestao da oseća sramotu i duboko kajanje zbog svog učešća u zločinu koji je odneo dva života. Ostatak života je proveo pokušavajući da pokaže kako on nije ta osoba", rekao je advokat Robert Oven.

Kod Trampa nema odlaganja

Bernard je deveta osoba koju je savezna vlada pogubila ove godine, nakon što je Ministarstvo pravde u julu nastavilo izvršenje egzekucija nakon 17 godina pauze na federalnom nivou.

Strah od širenja koronavirusa u zatvorima je naveo savezne države da odlože izvršenja smrtnih kazni, ali sve veći broj zaraženih nije sprečio saveznu vladu da deluje u poslednjim nedeljama predsednikovanja Donalda Trampa.

Analitičari smatraju da je odlazeća Trampova administracija u poslednjim nedeljama svog mandata ubrzala sa izvršavanjem smrtnih kazni i da bi ovakvi slučajevi u prošlosti sigurno bili prolongirani.

Za decembar su već zakazana još četiri egzekucije, a među pogubljenima će biti i jedna žena - prva koju će pogubiti federalna vlast u poslednjih 70 godina.

Tokom predsedničke kampanje, Džo Bajden je podržavao moratorijum na smrtnu kaznu, favorizujući umesto toga doživotne kazne bez uslovne slobode.

Bernardovi advokati su zatražili u sredu od saveznog apelacionog suda da se izvršenje kazne privremeno odloži, pet porotnika je čak promenilo svoje odluke, ali je Vrhovni sud na kraju odbio odlaganje.

Kim Kardašijan javno stala u odbranu

Pored nekoliko senatora i dobrog dela javnosti, u Brendonovu odbranu javno je stala i Kim Kardašijan, koja je na društvenim mrežama apelovala da se odustane od izvršenja smrtne kazne.

"Upravo sam razgovarala sa Brendonom, verovatno poslednji put. Najteži poziv koji sam ikada imala. Rekao mi je da ne plačem jer naša borba nije završena", napisala je u četvrtak na Tviteru Kardašijan.

Bernard je osuđen na smrt zbog učešća u pljački koju je izvela grupa momaka starosti između 15 i 19 godina. Tom prilikom su kidnapovali mladi bračni par u Teksasu, pucali im u glave i zapalili kola u kojima su ih ostavili.

Jedan od učesnika i kolovođa cele pljačke je već pogubljen, dok su dvojica dobila zatvorske kazne jer su u trenutku izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Porodice žrtava su podržale izvršenje smrtne kazne.

"Taj nepotreban i besmislen čin je mogao da se zaustavi u bilo kom trenutku. To je bilo mučenje. Imajte na umu da su životi njihovih prijatelja i porodica uništeni i da smo 21 godinu tugovali i čekali pravdu", rekla je majka ubijenog Toda, ali i istakla da su je izvinjenja pogubljenih pred smrt dirnula.

"Izvinjenje i kajanje... Pomogli su mi da izlečim svoje srce. Mogu da kažem - opraštam im", rekla je.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије