Читај ми!

Francuska želi prevlast na moru, gradi nuklearni nosač aviona

Francuski nosač aviona sledeće generacije biće nuklearni i zameniće vodeći ratni brod nacionalne flote, "Šarl de Gol" 2038. godine, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Jedanaesti brod-nosač u istoriji francuske mornarice sagradiće francuska kompanija "Naval grup" i opremiti ga novim elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona koji je razvila američka kompanija "Dženeral atomiks", saopštili su francuski zvaničnici.

Nosač će biti dugačak 300 metara i biće nosivosti 75.000 tona, prenosi Rojters.

Moći će da nosi do 30 borbenih aviona "Rafale" ili naslednike ratnog aviona "deso" koji trenutno razvijaju Francuska, Nemačka i Španija.

Francuska vojska je u početku nastojala da izgradi brode sa konvencionalnim pogonom, ali se zajedno sa Makronom kasnije odlučila za brod na nuklearni pogon, uprkos većim troškovima izgradnje, iz tehničkih i strateških razloga.

"Izvan strateške budućnosti, naš status velike sile pripada nuklearnoj industriji", rekao je Makron tokom posete proizvođaču komponenata nuklearnog sektora.

Francuska je jedina nuklearna sila kontinentalne Evrope. I Britanija je nuklearna sila, mada njen odnos sa Evropskom unijom - od trgovine do bezbednosti - kada napusti Uniju 1. januara ostaje neizvestan.

Francuska država uložiće milijardu evra tokom prve razvojne faze koja će se završiti 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo oružanih snaga. Zvaničnici Ministarstva odbili su da komentarišu izveštaje medija da bi brod mogao koštati više od pet milijardi evra (6,05 milijardi dolara).

"'Naval grup' je veoma ponosan što je izgradio najveći ratni brod ikada izgrađen u Francuskoj", rekao je izvršni direktor kompanije Pjer Erik Pomele.

Još tri zapadna nosača aviona su izgrađena od kada je "Šarl de Gol" prvi put raspoređen. "Džerald R. Ford" i "Amerika" američke mornarice i "Kraljica Elizabeta" britanske kraljevske mornarice, koji je koštao oko 3,1 milijardu funti (4,03 milijarde dolara).

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара