Čitaj mi!

Papa želi da stane na put pranju novca u Vatikanu, jača službe nadzora

Papa Franja je uveo izmene kojima se povećava nadležnost i nadzor finansijske obaveštajne službe za borbu protiv pranja novca nakon niza finansijskih skandala, uključujući i istragu o korupciji koja je trenutno u toku, saopštili su zvaničnici Vatikana.

Izmene koje su uvedene odnose se na upravljanje i organizaciju jedinice, koja je preimenovana u Organ za nadzor i finansijske informacije, ranije poznat kao Organ za finansijske informacije, preneo je AP.

Predsednik obnovljene jedinice Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmene koje je uveo papa i koje su sadržane u novom statutu uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

Jedinica ima za cilj da pojača nadzor u cilju sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma, navodi se u njenom novom statutu.

Papa Franja želi da uvede veću transparentnost i odgovornost u Vatikanu, nadovezujući se na napore njegovog prethodnika Benedikta XVI.

Vatikan decenijama prate finansijski skandali. Poslednji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je investirano 287,85 miliona evra iz Vatikana, a istraga o ovom slučaju trenutno je u toku.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">