Читај ми!

Iranski parlament usvojio zakon o suspendovanju inspekcija UN

Iranski parlament odobrio je nacrt zakona kojim bi se obustavila inspekcija UN nuklearnih postrojenja zemlje i zahtevalo da vlada pojača obogaćivanje uranijuma ako evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. ne ukinu sankcije naftnom i bankarskom sektoru.

Usvajanje zakona, za koji je potrebno i odobrenje Saveta čuvara revolucije, pokazalo je prkos nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog naučnika prošle nedelje.

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamenei, ima konačnu reč o nuklearnoj politici.

Konačni broj glasova nije objavljen odmah, ali je, kako je prenela zvanična novinska agencija IRNA, za to da se o zakonu raspravlja ranije danas glasao "za" 251 poslanik u telu koje ima 290 mesta, nakon čega su mnogi počeli da skandiraju "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!".

Nacrtom zakona, evropskim zemljama je dato mesec dana da ublaže sankcije u ključnom iranskom naftnom i gasnom sektoru i vrate mu pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Nacrtom zakona vlasti bi pojačale obogaćivanje uranijuma na 20 procenata, što je ispod praga potrebnog za nuklearno oružje, ali više od praga potrebnog za civilnu primenu, a bile bi naručene i nove centrifuge u nuklearnim objektima u Natancu i podzemnoj lokaciji Fordo.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво