Читај ми!

Iranski predsednik najavio odmazdu za ubistvo naučnika i optužio Izrael

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je Izrael za ubistvo najboljeg nuklearnog naučnika u zemlji, za kojeg je Zapad verovao da je arhitekta teheranskog tajnog vojnog nuklearnog programa. Izrael je negirao optužbe.

Rohani je u telvizijskom obraćanju rekao da će se Iran osvetiti za ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha u "odgovarajućem trenutku".

"Ponovo su zlikovačke ruke globalne arogancije uprljane krvlju plaćenika cionističkog režima. Naš narod je mudriji od cionističkog režima koji nam postavlja zamke. Iran će, u pravom trenutku, svakako uzvratiti za mučeništvo našeg naučnika", poručio je Rohani i najavio da će nuklearna istraživanja biti nastavljena.

Zbog pretnje odmazdom, izraelske ambasade širom sveta su u pripravnosti, javio je izraelski N12 njuz.

Fahrizad je preminuo u bolnici usled povreda koje su mu naneli atentatori kada su otvorili vatru na njegov automobil.

Likvidacija Fahrizadeha mogla bi da izazove dodatne sukobe između Irana i njegovih protivnika na Bliskom istoku u poslednjim nedeljama mandata predsednika SAD Donalda Trampa i da dodatno oteža nastojanje izabranog predsednika Džoa Bajdena da oživi proces detanta koji je započela administracija Baraka Obame, konstatuje agencija Rojters.Nemačka poziva na uzdržanost posle ubistva iranskog naučnika

Nemačka poziva na uzdržanost

Nemačka je pozvala sve strane da pokažu uzdržanost posle ubistva šefa iranskog programa nuklearnog naoružanja, kao i da izbegnu eskalaciju tenzija, koja bi mogla da podrije razgovore o iranskom atomskom programu.

"Nekoliko nedelja uoči stupanja američke administracije na dužnost, važno je sačuvati prostor za razgovore sa Iranom kako bi spor oko iranskog nuklearnog programa mogao da se reši putem pregovora", rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju Rojtersu.

Zbog toga, kako je dodao, Nemačka poziva sve strane da se uzdrže od svih koraka koji bi doveli do dalje eskalacije situacije.

 

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво