Čitaj mi!

Ubijen glavni iranski nuklearni naučnik koga su zvali "otac iranske bombe"

Najpoznatiji nuklerani naučnik u Iranu Mohsen Fahrizad ubijen je u blizini Teherana, saopštilo je iransko ministarstvo odbrane i time prekinulo spekulacije medija o tome da li je Fahrizad ubijen.

Mohsen Fahrizad je preminuo u bolnici, nakon što je napadnut rejonu Damavanda, javlja Bi-Bi-Si. Iranske novinske agencije prenose da je prvo na njegov auto bačena bomba, a da je zatim pucano na njega.

Zapadne obaveštajne agencije videle su Fahrizada kao vodećeg stručnjaka u tajnom iranskom nuklearnom programu. Diplomate su ga često nazivale "ocem iranske bombe". 

U prilgo tome ide i ocena izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji ga je označio kao "direktora iranskog nuklearnog programa za naoružanje", preneo je list Tajms of Izrael.

Iranski mediji pišu da je bio visoka politička i strateška figura u Iranu te je radio kao profesor fizike na unverzitetu u Imam Husein.

Bio je i viši naučnik u iranskom Ministarstvu obrane i logistike oružanih snaga.

Na vest o ubistvu reagovao je iranski vojni komandant Hosein Dehgan koji je rekao da će Iran uzvratiti ubicama,

"Udarićemo kao grom na ubice ovog potlačenog mučenika i naterati ih da zažale zbog svoje akcije", naveo je Dehgan, koji je i vojni savetnik iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hamneja, a prenosi Rojters

div id="adoceanrsvdcfhklggd">