Читај ми!

Izraelci likvidirali jednog od komandanata Al Kaide, Iran demantovao

Pripadnici izraelskih službi bezbednosti likvidirali su u avgustu, u Iranu i po nalogu SAD, drugog po rangu komandanta Al Kaide Abdulaha Ahmeda Abdulaha. Iran demantovao likvidaciju. Al Kaida nije objavila njegovu smrt, iranski zvaničnici su to zataškali i nijedna vlada nije javno preuzela odgovornost.

U izveštaju Njujork tajmsa se navodi da je Abdulah, poznat po ratnom imenu Abu Muhamad el Masri, likvidiran u Teheranu.

Pre više od dva meseca Masriju su prišla dva nepoznata lica na motociklu i likvidirala ga.

Ubistvo Masrija, za kojeg se se smatralo da je verovatni naslednik sadašnjeg lidera Al Kaide Ajmana el Zavahirija, do sada je bilo u tajnosti, navodi list.

Nije bilo jasno kakvu su ulogu Sjedinjene Države imale, ako su je imale, u ubistvu militanta rođenog u Egiptu, prenosi Njujork tajms. Američke vlasti godinama prate Masrija i druge operativce Al Kaide u Iranu, navodi se u izveštaju.

Al Kaida nije objavila njegovu smrt, iranski zvaničnici su to zataškali i nijedna vlada nije javno preuzela odgovornost.

Američki zvaničnik, razgovarajući sa agencijom Rojters pod uslovom anonimnosti, odbio je da potvrdi bilo kakve detalje te priče ili da kaže da li je bilo umešanosti SAD. Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Masri, jedan od osnivača Al Kaide, ubijen je zajedno sa ćerkom, udovicom sina bivšeg šefa Al Kaide Osame bin Ladena, Hamze bin Ladena, izvestio je Njujork tajms. Dugo je bio na listi najtraženijih terorista FBI-ja.

U Sjedinjenim Državama je bio optužen za zločine povezane sa bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, u kojima je ubijeno 224 ljudi, a stotine ranjeno. FBI je ponudio nagradu od deset miliona dolara za informacije koje su dovele do njegovog hvatanja, a njegova slika i dalje je bila na listi najtraženijih terorista.

Osama bin Laden organizovao je 11. septembra 2001. godine napade na Sjedinjene Države i ubijen u američkoj raciji u Pakistanu 2011. godine.

Masri je bio u "iranskom pritvoru" od 2003. godine, ali je od 2015. živeo slobodno u luksuznom predgrađu Teherana, rekao je za Njujork tajms neimenovani američki obaveštajni zvaničnik.

Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma veruju da ih je Iran, takođe američki neprijatelj, možda pustio da žive tamo da bi vodili operacije protiv američkih ciljeva, prenosi list.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара