Читај ми!

Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Grčkoj, iz ruševina izvučen muškarac posle 33 sati

Broj žrtava zemljotresa koji je u petak pogodio Egejsku regiju u Turskoj porastao je na 58, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan. Najmanje 896 osoba je povređeno usled posledica zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio Izmir, treći po veličini grad u Turskoj. Na Samosu poginulo dvoje tinejdžera.

"Odlučni smo da previjemo rane naše braće i sestara u Izmiru, koji su pogođeni zemljotresom pre nego što počne hladno vreme i kiše", rekao je Erdogan na sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja u crnomorskoj provinciji Samsun, prenosi Anadolija.

Služba za vanredne situacije (AFAD) objavila je i da je nakon najjačeg zemljotresa usledilo još 833 manjih potresa, a 40 je bilo jače od četiri stepena.

Potraga za preživelima u ruševinama u egejskoj oblasti provincije Izmir se nastavljaju.

Sedamdesetogodišnji muškarac izvučen je danas iz srušene zgrade u zapadnoj Turskoj, nakon što je 33 sata bio zatrpan pod ruševinama posle snažnog zemljotresa koji je u petak pogodio egejsku obalu Turske i grčka ostrva.  

Gotovo 900 osoba je povređeno u potresu jačine 6,6 stepeni po Rihteru koji je pogodio turski Izmir i grčko ostrvo Samos, a stotine ih je ostalo bez krova nad glavom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će napraviti kuću svakom građaninu Izmira čiji dom je uništen u potresu.

Nekoliko zgrada u Izmiru je potpuno srušeno, a brojni spasilački timovi i dalje pretražuju teren.

Prema izveštajima turskih medija, opsežne spasilačke akcije trenutno se sprovode na 17 lokaliteta u Izmiru, gde je došlo do rušenja stambenih zgrada.

Do sada je spaseno stotinu ljudi, kao i brojne životinje, odnosno kućni ljubimci.

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu, saopštile su lokalne vlasti.

Podrhtavanje tla osetili su građani istočnih grčkih ostrva, sve do Atine i Bugarske. U Turskoj, treslo se područje od Egejskog do Mramornog mora, a gradonačelnik Istanbula je saopštio da, iako su osetili zemljotres, nije bilo materijalne štete u gradu.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара