Čitaj mi!

Baku i Jerevan saglasni da ne gađaju civile u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha

Šefovi dilomatija Jermenije i Azerbejdžana Zohrab Mnatsakanjan i Jejhun Bajramov saglasili su se na sastanku koji je nakon šest sati završen u Ženevi da neće namerno gađati civile i civilne objekte u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha, saopštili su kopredsedavajući Minske grupe.

Dogovorena je i razmena tela poginulih, kao i objavljivanje spiskova zarobljenika u roku od nedelju dana, s ciljem moguće razmene, naveli su izaslanici iz Rusije, Francuske i SAD.

U saopštenju se navodi da su se strane saglasile da će dostaviti komentare i pitanja u vezi sa mogućim mehanizmima za verifikaciju primirja, u skladu sa izjavom iz Moskve od 10. oktobra.

Napominje se da su se nakon sastanka u Ženevi 30. oktobra strane dogovorile da preduzmu brojne hitne mere, bez obzira na prekid vatre i druge obaveze.

Najgore borbe u prethodnih više od 25 godina u Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, pobudile su strah od većeg rata koji bi mogao uključiti i Rusiju i Tursku, saveznicu Azerbejdžana.

Takođe sadašnji sukob predstavlja pretnju za cevovode koji naftu i gas prenose iz Azerbejdžana na svetska tržišta, ocenjuje Rojters.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">