Читај ми!

Koje arapske zemlje, i kako, bojkotuju francuske proizvode

To što sve više arapskih zemalja bojkotuje francuske proizvode počelo je ozbiljno da iritira Francusku. „Liberasion” piše da bi trgovinski rat mogao da preraste u diplomatski. Nekoliko islamskih država pozvalo je, pored bojkota, i na demonstracije protiv Francuske nakon što je predsednik Emanuel Makron obećao da se njegova zemlja neće odreći karikatura proroka Muhameda.

U Kuvajtu je Savez potrošačkih zadruga, koji predstavlja više od 70 objekata u zemlji, povukao iz prodaje proizvode francuskih kompanija, pre svega hranu i parfeme.

„Odlučili smo da uklonimo sve francuske proizvode da bismo branili proroka Muhameda”, napisano je na polici jednog supermarketa u bogatom emiratu.

Iako ovu odluku nije podržala zvanična vlast, Kuvajt se pridružio Kataru, koji je jedan od glavnih saveznika Turske.

Kad je reč o zemljama Magreba, zvanično je reagovao samo Maroko.

Kraljevina „najoštrije osuđuje nastavak objavljivanja karikatura proroka Muhameda i osuđuje nezrelost njihovih autora”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u kojem se ne pominje direktno francuska vlada.

Liberasion primećuje da je na taj način Rabat ostao odmeren prema Parizu.

S druge strane, Alžir je optužio Makrona za "podrivanje islama", a u Libiji je francuska zastava gorela tokom demonstracija na centralnom trgu u Tripoliju.

U Tunisu je međutim, moćna stranka Enada ostala bez komentara.

Hamas je u Gazi približio stavove Istanbulu, dok su na Zapadnoj obali primećeni plakati sa stopalima preko lica francuskog predsednika.

Pakistanski premijer Imran Kan naveo je da je prvi čovek Francuske trebalo da reaguje umerenije.

„Umesto da vodi borbu protiv ekstremista, predsednik Makron je stvorio dodatnu polarizaciju i radikalizaciju u društvu", napisao je Kan na Tviteru.

Paradoksalno, mediji u Saudijskoj Arabiji pišu da je odsustvo žešće reakcije Rijada sramota.

„U kraljevoj objavi poziva se na potrebu poštovanja proroka Muhameda, ali se ne pominju zvanični Pariz i predsednik Makron", primećuje francuski list.

Tenzije između Francuske i islamskih zemalja izbile su posle ubistva profesora istorije i geografije iz jednog pariskog predgrađa, kome je 18-godišnji Čečen odsekao glavu ispred škole, jer je na času o slobodi izražavanja deci pokazivao karikature proroka Muhameda.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво