Čitaj mi!

Povučen nalog za hapšenje bivšeg predsednika Moralesa

Bolivijski sudija poništio je nalog za hapšenje prognanog bivšeg predsednika Eva Moralesa, oslobađajući mu put za povratak u svoju zemlju bez suočavanja sa rizikom od pritvora.

Bolivijski tužioci su u decembru prošle godine izdali poternicu zbog navoda o pobuni i terorizmu u vezi s optužbama privremene vlade da je Morales izazvao nemire otkako je dao ostavku, prenosi Rojters.

Istraga po žalbi koja je dovela do poternice i dalje je u toku, rekli su pravosudni zvaničnici. Tužioci planiraju da izdaju poziv Moralesu kako bi bivši lider mogao da se odbrani pred bolivijskim sudovima.

Poništavanje naloga otvara prozor Moralesu da ponovo uđe u Boliviju nakon više od godinu dana provedenih u egzilu dok je državom upravljala konzervativna privremena administracija.

Moralesova socijalistička partija vratila se na vlast ranije ovog meseca kada su Bolivijci izabrali Luisa Arsea za predsednika, bliskog saveznika bivšeg lidera. Na osnovu zvaničnih rezultata predsedničkih izbora u Boliviji, koji su objavljeni 23. oktobra, socijalista Luis Arse pobedio je sa 55,10 odsto glasova, dok je njegov glavni rival Karlos Mesa osvojio 28,83 procenta podrške birača.

Bivši predsednik je 10. novembra 2019. bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila zbog rezultata predsedničkih izbora na kojima Morales tvrdi da je pobedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales, koji je bio predsednik od 2006. do 2019. godine, prvi je predstavnik Indijanaca koji je postao šef države, a ugled je između ostalog stekao jer je potekao iz običnog naroda.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">