Čitaj mi!

Putin: Pridržavaćemo se sporazuma s NATO-om dok ne vidimo američke rakete u regionu

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je pozvao NATO da obustavi raspoređivanje zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa. On je ocenio da je povlačenje Sjedinjenih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ozbiljna greška koja povećava rizik od trke u naoružanju.

Putin je naglasio da se Rusija i dalje pridržava moratorijuma na razmeštanje takvih raketa dok se rakete "američke proizvodnje" ne pojave u određenim regionima.

"Potvrđujemo da se pridržavamo moratorijuma o razmeštanju zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je ranije najavila Ruska Federacija, dok se slična vrsta raketa američke proizvodnje ne pojavi u odgovarajućim regionima", rekao je Putin.

Putin je, kako se navodi na sajtu Kremlja, istakao da je i dalje relevantan poziv Rusije državama članicama NATO-a da uvedu sličan moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, prenosi TASS.

On je ocenio da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ozbiljna greška koja povećava rizik od trke u naoružanje.

Američki ministar odbrane Mark Esper ranije je najavio američke planove o povećanju broja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi.

Kako je istakao, to je povezano sa povećanjem broja takvih raketa u Rusiji i Kini što je, kako tvrdi, posledica kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">