Čitaj mi!

Erdogan šalje Makrona na pregled mentalnog zdravlja, Pariz šokiran

Jelisejska palata saopštila je da je poruka turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da "pregleda mentalno zdravlje" neprihvatljiva. Pariz i Ankara u lošim odnosima još od incidenta na Mediteranu sredinom juna. Francuski ambasador pozvan na konsultacije u Pariz.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je francuskog kolegu Emanuela Makrona za "loš tretman miliona ljudi iz različitih verskih zajednica" i preporučio mu da "pregleda mentalno zdravlje", što je, još jednom, razjarilo Pariz.

"Kakav problem Makron ima sa muslimanima i islamom? Treba mu mentalni pregled", rekao je Erdogan na skupu svoje partije u Kajzeriju.

Pariz je odmah posle Erdoganovog govora pozvao ambasadora iz Ankare na konsultacije u Pariz, a Jelisejska palata najoštrije je osudila govor turskog predsednika.

Jelisejska palata je Erdoganov rečnik ocenila "neprihvatljivim" i izrazila čuđenje što se predsednik Turske ni na koji način nije oglasio povodom ubistva nastavnika u predgrađu Pariza.

"Zahtevamo od Erdogana da promeni politički kurs, jer je opasan iz svih aspekata... Preuveličavanje i nevaspitanje nisu metod", saopštila je Jelisejska palata.

Odnosi Francuske i Turske pogoršani su još od sredine juna, kada su turski ratni brodovi, na putu ka Libiji opasno zapretili francuskoj fregati, što je dovelo do razmene teških reči između dve zemlje. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">