Читај ми!

Poslednja debata Trampa i Bajdena – šansa za civilizovaniju raspravu ili novu sramotu

Ostalo je manje od dve nedelje do američkih izbora. Predsednički kandidati republikanaca i demokrata, Donald Tramp i Džozef Bajden, učestvovaće večeras na drugoj i poslednjoj debati.

Posle prve debate, koju su mnogi ocenili kao najveću sramotu u modernoj američkoj istoriji, očekivanja su da će ova proteći u civilizovanijoj atmosferi.

Debata će imati šest tema – borbu protiv koronavirusa, položaj američke porodice, rasno pitanje, klimatske promene, nacionalnu bezbednost i način vođenja države.

Došlo je i do izvesnih promena u pravilima, pa će tokom uvodnih dvominutnih izlaganja kandidata mikrofon biti uključen samo onome ko govori, kako bi se izbeglo upadanje u reč, prekidanje i razmena uvreda.

Očekuje se da će najviše polemike biti oko koronavirusa, a pretpostavlja se da će predsednik Tramp pokušati da nametne pitanje poslova Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini i Kini.

Džo Bajden od subote nije učestvovao na predizbornim skupovima pripremajući se za debatu, a u sredu ga je na skupu u Filadelfiji zamenio bivši predsednik Barak Obama, kojem je to bilo prvo pojavljivanje u kampanji.

Prepucavanje Obame i Trampa kao uvertira

Bivši predsednik Obama u Filadelfiji nije štedeo kritike na Trampov račun, pa je rekao da su milijarderi kojima su smanjeni porezi jedini ljudi kojima je zaista bilo bolje u poslednje četiri godine. 

"Čak i sada Tramp nije produžio olakšice za milione porodica koje krpe kraj s krajem. Međutim, on nastavlja svoje poslove s Kinom i kako smo saznali u poslednjih 48 sati, ima tajni račun tamo. Možete li da zamislite šta bi meni radili da sam imao tajni račun dok sam bio u kampanji", upitao je Obama.

Donald Tramp mu nije ostao dužan, pa je podsetio Obamu da se njegovo učešće u kampanji Hilari Klinton neslavno završilo.

"Predsednik Obama vodi kampanju za pospanog Džoa. To je dobra stvar. Niko nije vodio kampanju intenzivno kao on za nepoštenu Hilari. I znate kako se završilo – ja sam pobedio. Mislim da je te večeri najtužniji posle nje upravo bio Barak Husein Obama", rekao je Tramp.

Više od 67 miliona Amerikanaca već je glasalo putem pošte ili lično, na biračkim mestima koja su otvorena ranije, što je znatno više nego pre četiri godine.

Ankete i dalje daju Bajdenu prednost od oko devet procenata, a večerašnja debata mogla bi da je poveća ili smanji.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво