Čitaj mi!

Nasilje i pucnjava na protestima u Nigeriji, skoro 2.000 zatvorenika pobeglo u napadu na zatvore

Nakon odluke nigerijskih vlasti o 24-časovnom zatvaranju Lagosa usled demonstracija nastalih zbog policijske brutalnosti, izbili su neredi širom zemlje. Ubijen je najmanje jedan demonstranat. Skoro 2.000 zatvorenika pobeglo tokom napada na dva zatvora.

Nigerijske snage bezbednosti otvorile su vatru na demonstrante u Lagosu, dok su nastavljeni skupovi protiv policijske brutalnosti, uprkos 24-časovnom zatvaranju koje su prethodno naredile lokalne vlasti.

Guverner Lagosa Babajide Sanvo-Olu naredio je zatvaranje u pokušaju da spreči nerede.

Sanvo-Olu je na Tviteru naveo da su protesti protiv policijske brutalnosti "prerasli u čudovište koje preti čitavom društvu".

Prema pisanju Gardijana protesti su izbili zbog brutalnosti sada rasformirane specijalne Jedinice za istragu pljački, koja je dugo optuživana za ubistva, mučenja i iznude. 

Prema pisanju tog lista, u Beninu na jugu zemlje skoro 2.000 zatvorenika je pobeglo nakon dva napada na zatvore. 

Guverner države Ogun naredio je zatvaranje svih škola do 26. oktobra. U Abiji je proglašen 24-časovni policijski čas. 

Nigerijski Dejli post prenosi da je policija otvorila vatru na demonstrante i da je najmanje jedna osoba ubijena, a više povređeno. 

Demonstratni su u ponedeljak blokirali ulaze na aerodrom u Lagosu, zbog čega su kasnili letovi. 

Protesti su izbili početkom oktobra, nakon što se na internetu pojavio snimak u kome se vidi kako pripadnici ozloglašene jedinice izvlače čoveka iz hotela i pucaju u njega na ulici.  

div id="adoceanrsvdcfhklggd">