Čitaj mi!

Švedska zabranjuje 5G opremu kineskih kompanija "Huavej" i ZTE

Švedska je zabranila korišćenje opreme kineskih grupa "Huavej" i ZTE za 5G telekomunikacione mreže, navodeći da takva oprema predstavlja jednu od najvećih pretnji po nacionalnu bezbednost.

Švedska Uprava za telekomunikacije saopštila je da će instalirana oprema ovih kineskih proizvođača morati da bude uklonjena do 1. januara 2025. godine.

Zabrana je posledica usvajanja novog zakona početkom godine i rezultat je ocene vojnih i obaveštajnih vlasti, koje nastoje da osiguraju da "upotreba frekvencija ne ugrožava bezbednost Švedske", navode u nadležnim institucijama.

Iz "Huaveja" su negirali su bilo kakav rizik.

"Huavej nije izazvao nikavu pretnju po švedsku sajber bezbesnost niti bi to ikada uradio", navodi se u saopštenju ove komapnije i dodaje da zabrana "Huaveja" neće učiniti švedsku 5G mrežu sigurnijom.

Švedska, čija je kompanija "Erikson" konkurent "Huaveju", poslednja je u nizu evropskih zemalja koja se odlučila postepeno zatvori vrata svojih telekomunikacionih mreža Kini.

Postavljanje 5G infrastrukture inače je usporeno u celoj Evropi zbog pandemije kornavirusa i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">