Читај ми!

Rekordan broj Amerikanaca odlučio se za ranije glasanje, poslednja debata može biti ključna

Dve nedelje uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, broj zaražanih od koronavirusa povećan je za 10 odsto u 38 saveznih država, a dvojica kandidata međusobno razmenjuju oštre kritike ne samo o pandemiji nego i o načinima na koji bi zemlja bila vođena ako jedan od njih dvojice pobedi. Istovremeno broj onih koji su ranije glasali dostiže rekordan nivo.

Na predizbornom skupu u Karson Sitiju u Nevadi, predsednik Tramp je poručio da republikanci moraju da zbiju redove kako bi pobedili i nastavili, kako je rekao, sa fantastičnim rezultatima koje je ostvario u poslednje četiri godine.

"Ako glasate za Bajdena, on će predati vaše poslove Kini, predaće vašu budućnost virusu. Zatvoriće nas. Slušaće naučnike. Da sam ja u potpunosti slušao naučnike, sada bismo imali zemlju u masivnoj depresiji, a ovako izgledamo kao 'svemirski brod'. Pogledajte brojeve", poručio je Tramp.

S druge strane, predsednički kandidat demokrata smatra da je Americi potrebno vođstvo koje će deeskalirati napetosti, otvoriti linije komunikacije i doneti naciji zalečenje i nadu.

"Kandidujem se kao ponosni demokrata, ali ću voditi zemlju kao predsednik Amerike – ne crvene, ne plave države, samo Sjedinjene Države. Obećavam da ću raditi naporno, i za one koji me ne podržavaju i one koji me podržavaju", istakao je Džo Bajden.

Istovremeno, oko 28 miliona Amerikanaca iskoristilo je svoj biračko pravo, glasajući ili poštom ili na ranijem glasanju u više od 27 država. Samo u Severnoj Karolini do sada su glasala 1,4 miliona birača ili 20 odsto ukupnog biračkog tela.

Prema poslednjim anketama, Tramp na nacionalom nivou zaostaje za Bajdenom 11 odsto, a i u 12 još neodlučnih država kandidat demokrata ima blagu prednost.

Ipak, analitičari su uzdržani u pogledu anketa s obzirom na situaciju iz 2016. godine, kada su sva istraživanja javnog mnjenja davala značajnu prednost Hilari Klinton. U četvrtak je poslednja predsednička debata, koja bi mogla da odluči pobednika.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво