Čitaj mi!

Primirje broj dva u Nagorno-Karabahu, nova šansa za humanitarce

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su humanitarni prekid vatre u sukobu oko Nagorno-Karabaha, saopštili su zvaničnici obe zemlje, navodi Rojters.

Sporazum o prestanku sukoba stupa na snagu u ponoć po lokalnom vremenu.

"Ta odluka je doneta nakon izjave predsednika Francuske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, predstavljajući kopredsedavajuće zemalja Minske grupe OEBS-a, od 1. oktobra 2020. godine, saopštenja od 5. oktobra i u skladu sa izjavom Moskve od 10. oktobra", saopštilo je jermensko ministarstvo spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdrvio je dogovor Jerevana i Bakua i istakao da bi obe strane trebalo striktno da se drže sporazuma.

"Ovaj prekid vatre mora biti bezuslovan i strogo poštovan od obe strane. Francuska će pomno pratiti i biti posvećena tome da neprijateljstvo trajno prestane kako bi kredibilne diskusije mogle da započnu veoma brzo", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Francuske.

Dve zemlje optužile su prethodno jedna drugu za najnovije napade, nedelju dana nakon što je u Moskvi dogovoren prekid vatre.

Baku je saopštio da je u raketnom napadu jermenske armije ubijeno 13 civila, a više od 50 ranjeno u gradu Ganja, dok je Jerevan optužio Azerbejdžan za nastavak granatiranja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je posredovao u pregovoru o prekidu vatre pre nedelju dana, razgovarao sa jermenskim i azerbejdžanskim kolegom i naglasio da bi trebalo razmotriti primirje, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. 

Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da pozdravlja odluku Minske grupe i Jermenije u postizanju primirja.

"Nagorno-Karabah ponovo potvrđuje svoju spremnost da održi humanitarni prekid vatre na recipročnoj osnovi ...prema saopštenju iz Moskve od 10. oktobra i sporazumima
od 17. oktobra", ističe se u saopštenju.

Prvo primirje dogovoreno prošle sedmice, propalo je, praktično, i pre nego što je počelo.