Čitaj mi!

Zločin u Francuskoj, karikature, bes i radikalni islamisti

Francuska policija uhapsila je ukupno devet osoba u sklopu istrage o vezama Čečena koji je odsekao glavu nastavniku lokalne srednje škole u Konflan San Onorinu, saopštila je francuska policija.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma u Francuskoj imaju 96 sati da povežu devetoricu uhapšenih navodnih radikalnih islamista sa ubistvom nastavnika, koga je sinoć, nasred ulice ubio Čečen Abhulah A. jer je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Abdulah A., kako piše Figaro, nije bio na listi osoba za koje se sumnja da su povezane sa grupama radikalnih islamista, mada je policijska istraga, neposredno posle ubistva, išla upravo u tom pravcu.

Nalozi bliski ISIS-u na društvenim mrežama slavili su ubistvo u Parizu, ali za sada nijedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost za taj incident.

Ubica je rođen u Moskvi 2002. godine i pre šest meseci dobio je desetogodišnju dozvolu za boravak u Francuskoj. Njegova porodica tvrdi da je bio besan zbog karikatura proroka Muhameda, te da je učestvovao u žučnim raspravama koje su o tom slučaju vođene na društvenim mrežama.

Takođe, policija pokušava da ustanovi ko je neposredno pre napada dovezao Abdulaha A. do mesta ubistva.

Ustanovljeno je da je nastavnik izašao iz škole nakon čega ga je ubica napao hladnim oružjem, odsekao mu glavu i pobegao u pravcu obližnjeg Eranjija, gde je ubijen.

Prethodno, bio je meta ozbiljnih pretnji zbog karikatura proroka Muhameda, što je prijavio policiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">