Читај ми!

Norveška ministarka: Rusija stoji iza hakerskog napada na parlament

Rusija stoji iza sajber napada čija je meta bio norveški parlament u avgustu, rekla je norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Sorejde. Zvanična Moskva odbacuje optužbe.

"Na osnovu informacija dostupnih Vladi, naša je procena da je Rusija bila iza ove aktivnosti", rekla je Ine Eriksen Sorejde, prenosi Rojters.

Norveški parlament je 1. septembra saopštio da su pretrpeli napad i da su hakovani mejlovi nekoliko poslanika i zaposlenih.

Tada nisu rekli ništa o mogućim počiniocima napada.

"Ovo je ozbiljan događaj koji je pogodio našu najvažniju demokratsku instituciju", rekla je Sorejde.

U izjavi se ne navodi koje će korake Norveška preduzeti protiv Rusije. Portparolka norveškog ministarstva spoljnih poslova odbila je da komentiriše korake koje bi Norveška mogla preduzeti.

Kosačov: Neosnovane optužbe Norveške

Konstantin Kosačov, šef Odbora za spoljne poslove saveta Ruske Federacije, izjavio je da su norveške optužbe za umešanost Rusije u sajber napad na norveški parlament neosnovane.

"Kao i obično, optužbe se izriču bez ikakvog napora da se iznesu bilo kakvi dokazi ili predlozi da se o incidentu razgovara na ekspertskom nivou", rekao je Kosačov za Tas.

U međuvremenu, podsetio je na još jedan incident, kada je "službenik Saveta Federacije bio u pritvoru bez osnova mesec dana zbog lažne optužbe norveških poslanika".

"Kada su se optužbe pokazale kao neistinite, ni norveški parlament, ni Ministarstvo spoljnih poslova nisu se potrudili da se izvine", rekao je Kosačev.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара