Читај ми!

Odil Reno-Baso prva žena na čelu EBRD-a

Šefica francuskog trezora Odil Reno-Baso izabrana je za predsednicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je iz te banke.

Odil Reno-Baso je prva žena i četvrti francuski državljanin funkciji predsednika EBRD-a, izveštava Rojters.

Agencija dodaje da se očekivala njena pobeda nad konkurentom, poljskim ministrom finansija Tadeušom Koščinskim, nakon što je ranije iz trke "ispao" njihov kolega, prvi kandidat i bivši italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan.

"Velika mi je čast što sam izabrana za novog predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je zaista jedinstvena institucija", rekla je Reno-Baso.

Imenovanje Reno-Baso potvrđuje dominaciju Francuske u vodećim međunarodnim institucijama, ocenjuje britanska agencija.

Napominje da su od dosadašnjih osam predsednika EBRD-a četiri francuski državljani, dvoje od četiri predsednika Evropske centralne banke (ECB) takođe je iz Francuske, kao i skoro polovina svih dosadašnjih generalnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Kao generalna direktorka francuskog trezora, Reno-Baso je bila zadužena za razvoj ekonomske politike zemlje, za vođenje evropskih i međunarodnih finansijskih poslova, za trgovinske politike i finansijsku regulativu i upravljanje dugom.

Bila je izabrana i za potpredsednicu Evropskog ekonomskog i finansijskog komiteta i zamenica predsednika grupa G7 i G20, a takođe je i predsedavajuća Pariskog kluba.

Reno-Baso je diplomirala na prestižnoj visokoj nacionalnoj školi za upravu (Ecole Nationale d''Administration), koja decenijama "izbacuje" u političku i ekonomsku orbitu predsednike, ambasadore i industrijske lidere.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара