Читај ми!

Kako se zamrznute kineske maline prodaju kao organski proizvod iz Čilea vrhunskog kvaliteta

U januaru 2017. godine, carinski inspektori u Čileu reagovali su na dojavu uzbunjivača – otkrivena je jednostavna prevara kojom su jeftine smrznute maline iz Kine dospevale u Kanadu obeležene kao vrhunski organski proizvod iz Čilea.

Carinski inspektori su 2017. godine upali u kancelarije firme "Fruti di Bosko", malo poznate kompanije koja trguje voćem sa drugog sprata poslovne kule u centru Santijaga, glavnog grada Čilea.

Podaci o prodaji i dokumenti koje su inspektori zaplenili otkrili su prevaru u trgovini hranom koja se prostire na tri kontinenta. U centru pažnje našla se prodaje malina.

Jeftine smrznute bobice iz Kine stizale su u fabrike za pakovanje voća u centralnom Čileu, gde su prepakivane i deklarisane kao organski proizvedene maline iz Čilea vrhunskog kvaliteta, a koje su potom dospevale pred potrošače u gradovima širom Kanade, uključujući Vankuver i Montreal.

Iz pronađenih dokumenata otkriveno je da su između 2014. i 2016. godine u Kanadu izvezene prepakovane maline u vrednosti od 12 miliona dolara.

Podaci su pokazali da je najveća količina malina dospela od kineskog dobavljača "Harbin Gaotaj fud". Kanadska vlast je bobice ove kineske kompanije povezala sa pojavom norovirusa u Kvebeku 2017. godine.

Tada je obustavljen uvoz bobica koje su od kineskog dobavljača direktno stizale u Kanadu, ali niko nije shvatio da iste maline stižu u Kanadu i na "zadnja vrata", lažno obeležene kao organsko voće iz Čilea.

Zloupotreba trgovinskog sporazuma iz 1997. godine 

Predstavnici kineske kompanije "Harbin Gaotaj" nisu pristali da prokomentarišu svoje poslovanje, kao ni vlasnik firme "Fruti di Bosko", koji je prošle godine osuđen u Čileu zbog lažiranja dokumenata o izvozu.

Ipak, poslovna šema koju je otkrila agencija Rojters otkriva lakoću sa kojom se lažno označeni, potencijalno rizični proizvodi provlače i pored nadzora nacionalnih i svetskih zdravstvenih i carinskih agencija.

Trgovinski sporazum između Kanade i Čilea, koji je stupio na snagu 1997. godine, dozvoljava izvoznicima da sami sertifikuju poreklo svoje robe. Sporazumom je omogućeno da voće iz Kine, posredstvom čileanske kompanije, uđe u Kanadu bez carine, izbegavajući tako namet od šest odsto koji važi za iste bobice uvezene direktno iz Kine.

Posao postaje još unosniji kada se najobičnije smrznute bobice predstave kao organski proizvod koji "jaše na leđima" dobrog kvaliteta, bezbednosti i reputacije koju imaju prehrambeni proizvodi iz Čilea.

Analizom poslovnih knjiga kompanije "Fruti di Bosko", carinski inspektori su ustanovili da je između 2014. i 2016. godine kompanija izvezla više od 3.600 tona voća i povrća. Poreklo polovine proizvoda nije jasno.

Kanada je bila daleko najzastupljenija izvozna destinacija, ali je ista kompanija hranu izvozila i u Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво