UN pozvale na istragu zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika

Kancelarija UN za ljudska prava u Južnoj Koreji pozvala je na sprovođenje nezavisne istrage o ubistvu zvaničnika Ministarstva za okeane i ribarstvo ribarstvo Li De Džuna koje su počinile severnokorejske trupe, a nakon što je porodica preminulog tražila intervenciju UN, prenosi Rojters.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Kancelarija UN za ljudska prava u Seulu je napisala da su Severna i Južna Koreja u obavezi da sprovedu "brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu" i da rezultate istrage učine dostupnim javnosti, ali nije spomenula da će UN učestvovati u tome.

Kancelarija je takođe saopštila da bi Severna Koreja zajedno sa svojim susedom na jugu trebalo da vrati posmrtne ostatke preminulog zvaničnika.

Vlada Južne Koreje je saopštila da njihova istraga sugeriše da je Li želeo da prebegne u Severnu Koreju, ali njegova porodica to negira. 

Lijev brat tvrdi da on želi da razotkrije "zverstva" Severne Koreje i da traži "poštenu i objektivnu" istragu od strane UN.

Zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva za okeane i ribarstvo Li De-džun je prošlog meseca pronađen u vodama Severne Koreje 36 sati nakon što je proglašen nestalim.

Ministarstvo Južne Koreje tvrdi da su ga severnokorejski vojnici ubili vatrenim oružnem, a zatim polili benzinom i zapalili.

Pjongjang nije komentarisao te navode.

Seul navodi da je njihov zvaničnik bio na patrolnom brodu 10 kilometara od granice sa Severom kada je nestao. 

U saopštenju ministarstva se navodi da je 47-godišnjak u čamcu ostavio cipele i da izgleda da je obukao prsluk za spasavanje.

Tvrdi se da su ga severnokorejski vojnici kasnije pronašli i ispitali i da je visoki zvaničnik te zemlje naredio njegovu egzekuciju.

Predstavnik južnokorejskog ministarstva odbrane rekao je da su vojnici sa gas maskama zatim zapalili telo, dodajući da se veruje da je to mera protiv koronavirusa.

Severna Koreja je pooštrila kontrolu na granicama kako bi sprečila da koronavirus uđe u zemlju i veruje se da to podrazumeva i dozvolu za ubistvo.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво