Читај ми!

Deset dana rata u Nagorno-Karabahu – razmena vatre i međusobne optužbe

Borbe azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljene su duž čitave linije fronta, saopštio je portparol azerbejdžanskog ministarstva odbrane Vagif Dargjahli. I Jerevan i Baku tvrde da suprotna strana trpi velike gubitke. Minska grupa poziva na okončanje sukoba.

Vagif Dargjahli navodi da vojska Azerbejdžana ima prednost, te da je jermenska vojska pretrpela teške gubitke u ljudstvu i opremi.

Prethodno je, međutim, portparol jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla da je Odbrambena armija Nagorno-Karabaha uništila veliku jedinicu azerbejdžanske vojske. 

Dargjahli je demantovao navode da je azerbejdžanska vojska izgubila dvesta ljudi, tvrdeći da je u pitanju "lažna vest", prenosi Tas.

Optužio je jermensku stranu da je granatirala položaje azerbejdžanskih snaga duž cele linije fronta, ali i civilne objekte u naseljenim mestima koja se tu nalaze.

Prema njegovim rečima, u granatiranju su stradali civili, mada nije precizirao o kojem broju poginulih je reč, kao i koji su infrastrukturni objekti oštećeni.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno preko 100 raketa iz lansirnog sistema "Smerč".

Prema njegovim rečima, samo pukom srećom nije došlo do većih gubitaka tokom granatiranja prestonice Karabaha, prenosi Sputnjik.

"Izgleda da je razlog zbog čega je azerbejdžanska strana intenzivirala gađanje Stepanakerta to što je jermenska vojska uspela da ispuni sve zadatke, da odbije napade i s vazduha i s kopna. Pored toga, azerbejdžanske snage su ponovo pretrpele velike gubitke", rekao je Arutjunjan.

Zahvalio je dijaspori što je uspela da sakupi čak 50 miliona evra pomoći za Nagorno-Karabah i pozvao jermensku zajednicu koja živi u inostranstvu sa nastavi prikupljanje sredstava koja su neophodna za obnovu gradova nakon "pobede u ratu".

Minska grupa poziva na prekid vatre 

U međuvremenu, Minska grupa najoštrije je osudila eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu i izvan te zone.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan Iv le Drijan i državni sekretar SAD Majkl Pompeo saglasni su da nedavni napadi koji su navodno bili usmereni na civilne centre - kako duž linije fronta, tako i na teritorije Azerbejdžana i Jermenije izvan zone sukoba Nagorno-Karabah, predstavljaju neprihvatljivu pretnju stabilnosti regiona.

U saopštenju grupe, uz podsećanje na izjavu šefova tri države kopredsednice OEBS-ove grupe ministara od 1. oktobra, ministri su još jednom pozvali sukobljene strane da prihvate trenutni i bezuslovni prekid vatre.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Pregovori o mirnom rešavanju sukoba, u okviru Minske grupe OEBS-a, vode se od 1992. godine.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, a Jermenija štiti interese nepriznate Republike Nagorno-Karabah, koja ne učestvuje u pregovorima.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара