Читај ми!

Poništeni izbori u Kirgistanu, demonstranti upali u zgradu Vlade i Parlament

Centralna izborna komisija u Kirgistanu poništila je rezultate nedeljnih izbora prema kojima su dve vladajuće partije osvojile vlast. Odluci Komisije prethodili su protesti demonstranata koji su rano jutros provalili u zgradu Vlade i oslobodili bivšeg predsednika iz pritvora, javili su lokalni mediji.

Odluku o poništenju izbora saopštio je član izborne komisije za kirgistanski sajt vesti.24.kr, prenosi Rojters.

Protesti su izbili kada su partije bliske predsedniku Soronbaju Ženbekovu, proglasile pobedu na osnovu preliminarnih rezultata izbora održanih u nedelju. 

Demonstranti su tražili da se ponište rezultati glasanja i Centralna izborna komisija je u utorak rekla da će razmotriti njihov zahtev, izvestila je lokalna veb-stranica vesti24.kg

Ruska novinska agencija RIA citirala je Ženbekovljevu portparolku koja je rekla da on takođe nije isključio poništavanje rezultata izbora. Ona je rekla da je Ženbekov i dalje u Biškeku i da ima kontrolu nad situacijom u zemlji.

Policija je kasno sinoć rasterala demonstrante, ali su se oni vratili na centralni trg glavnog grada Biškeka i provalili u zgradu Parlamenta.

Zgradu, koja je lokalno poznata i kao Bela kuća, nakratko je zahvatio požar koji je ubrzo ugašen.

Demonstranti su potom provalili u sedište Odbora za nacionalnu bezbednost i oslobodili bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva, koji je osuđen na duži zatvor zbog optužbi za korupciju.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, uključujući i kancelariju gradonačelnika i imenovali svog v. d. šefa nacionalne bezbednosti i vršioca dužnosti generalnog tužioca.

Prema izveštajima lokalnih medija, nekoliko pokrajinskih guvernera podnelo je ostavku.

Jedna osoba je tokom ubijena, a 686 je ranjeno u sukobima tokom noći, saopštila je Vlada.

Lokalni mediji izvestili su da su javni skupovi počeli u utorak u nekoliko provincijskih centara, od kojih je većina bila antivladina, dok su se pristalice Ženbekova okupile u južnom gradu Ošu, gde njegov brat poziva na jedinstvo i red.

Kirgistan, srednjoazijska zemlja sa 6,5 miliona stanovnika u bliskom savezu sa Rusijom, ima dugu istoriju političke nestabilnosti. U proteklih 15 godina u pobunama su sa vlasti srušena dva predsednika, podseća Rojters.

Kirgistanski opozicionar preuzeo funkciju ministra policije

Kirgistanski opozicioni političar i bivši visoki bezbednosni zvaničnik Kursan Asanov proglasio se za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, saopštio je danas portparol Ministarstva.

Portparol je naveo da je policiji naređeno da osigura bezbednost građana i spreči sukobe među demonstrantima i krađe.

Dodao je da se dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Kaškar Janušalijev nije pojavio na poslu, prenosi Rojters.

Agencija ocenjuje da je to znak da predsednik Sornobaj Ženbekov gubi kontrolu nad državom.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво