Nagorno-Karabah gori pod dejstvom artiljerije, na granicu pristižu izbeglice

U Jerevanu je prethodne noći bilo mirno ali u prestonici nepriznatog Nagorno-Karabaha Stepanakertu su cele noći odjekivale eksplozije a na grad su padale i balističke rakete, javlja izveštač RTS-a.

Stepanakert glavni grad nepriznate oblasti Nagorno-Karabah je pod konstantnom artiljerijskom vatrom a i tokom protekle noći je bilo civilnih žrtava.

Sukobi koji traju već sedam dana naterali su stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništa jer granate sve češće padaju na kuće a infrastruktur je gotovo potpuno uništena.  

Pored jake artiljerijske vatre koja se razmenjuje između dve strane, mnogo toga novog se događa u ovom sukobu. Upotreba novih vojnih sredstava poput dronova ali i gađanje pograničnih teritorija dve zemlje koje se ne nalaze u blizini oblasti sukoba Nagorno Karabah.

Tako se pod dejstvom jermenske teritorije našao grad Tartar sa azerbejdžanske strane i jedan grad sa jermenske strane granice koji je daleko od oblasti Nagorno-Karabah.

Kako navodi izveštač RTS-a iz Jerevana, nije do kraja jasno ko je započeo sukob u nedelju ali deluje da je azerbejdžanska strana bila spremnija što je ohrabrilo i Azere, ali i Tursku koja nedvosmisleno drži stranu Azerbejdžanu.

S druge strane, postoji napetost između Turske i Rusije zbog izveštaja da su u borbe uključeni i džihadisti iz Sirije koji su preko Turske stigli da se bore na azerbejdžanskoj strani.

Putin je jasno rekao da neće tolerisati prisustvo džihadista što odatno podiže tenzije između dve vojne sile. U toj situaciji, kako navodi izveštač RTS-a, najčešće stradaju "mali" narodi.

Najveće žrtve u svakom ratu su civili, a izbeglice već pristižu iz Nagorno-Karabaha na granicu sa Jermenijom i te slike će narednih dana biti česte.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара