Rat oko Nagorno-Karabaha, snimci razaranja i međusobne optužbe

Ne smiruje se sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Nastavljena je razmena artiljerijske vatre duž cele linije fronta. Dve strane se uzajamno optužuju za najnoviju eskalaciju nasilja već četvrti dan. Azerbejdžan saopštio da neće prekidati operacije dok jermenske trupe ne napuste Nagorno-Karabah.

Ministar odbrane Nagorno-Karabaha: Tokom današnjeg dana 23 osobe izgubile život

Ministar odbrane regiona Nagorno-Karabah saopštio je da su u današnjim borbama dve strane 23 osobe izgubile život, prenosi Rojters.

Lavrov pozvao na hitan prekid vatre

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom odvojeno sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograbom Mnacakanjanom i Džejhunom Bajramovim, i zatražio momentalni prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

"Razgovaralo se o situaciji u zoni konflikta Nagorno-Karabaha. Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuranih borbenih operacija velikih razmera. Upućen je poziv na hitnu obustavu vatre i deeskalaciju tenzija", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Tas.

Kako se dodaje, Lavrov je istakao potrebu da se obe strane vrate za pregovarački sto.

Alijev: Spremni da prekinemo operacije, ako se Jermenija povuče

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je ta zemlja spremna da prekine vojne operacije u Nagorno-Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona.

Alijev je rekao da Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet, a da Jermenija mora da odustane od, kako je naveo, "okupacione politike".

"Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov – da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve", rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama, prenosi Sputnjik.

Dodao je da, ako jermenska vlada ispuni taj uslov, "borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir". "Mi želimo mir i želimo rešenje sukoba", naglasio je azerbejdžanski lider.

Azerbejdžan: Jedna osoba poginula, tri ranjene u napadu

Najmanje jedna osoba je stradala, a tri su ranjene kada su jermenske snage otvorile vatru u gradu Goradiz u južnom Azerbejdžanu, saopštila je kancelarija azerbejdžanskog tužilaštva.

Saopštenje je objavljeno u vreme kada se nastavljaju sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko samoproglašene teritorije Nagorno-Karabaha, regiona u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, prenosi Rojters.

"Azerbejdžan će nastaviti operacije"

Azerbejdžan će nastaviti svoje vojne operacije sve dok "Jermenija u potpunosti ne povuče snage sa okupiranih teritorija", rekao je stalni predstavnik Azerbejdžana u OEBS-u tokom vanrednog sastanka Stalnog saveta te organizacije.

"Zvanični Baku se nada da će OEBS-ova Minsk grupa konačno shvatiti ozbiljnost namera Azerbejdžana i da će zahtevati potpuno i bezuslovno povlačenje jermenskih oružanih snaga sa okupiranih teritorija. Do tada će Azerbejdžan nastaviti svoje legitimne vojne operacije", rekao je izaslanik, prenosi Tas.

Smatra da je rešenje sukoba moguće "samo na temeljima normi i principa međunarodnog prava i unutar međunarodno priznatih granica Azerbejdžana, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta republike".

Rudenko: Rusija, SAD i Francuska rade na deeskalaciji u Nagorno-Karabahu

Zvanična Moskva zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom čini aktivne napore za ublažavanje tenzija i deeskalaciju situacije u regionu Nagorno-Karabaha, naveo je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

Rudenko je za rusku agenciju Interfaks rekao da Rusija kao kopredsedavajuća Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a uz SAD i Francusku, ulaže napore za prevazilaženje tenzija i prekid vatre u Nagorno-Karabahu, prenela je ANSA.

Jermenski ombudsman: Svet da ne ignoriše dovođenje plaćenika

Međunarodna zajednica, a naročito organizacije za zaštitu ljudskih prava, nemaju pravo da ignorišu informacije o tome da Azerbejdžan unajmljuje plaćenike iz Sirije da bi ih koristio u ratnim dejstvima u Nagorno-Karbahu, izjavio je jermenski ombudsman Arman Tatojan.

Pozivajući se na izveštaje u svetskim medijima, Tatojan je u objavi na Fejsbuku naveo i da je u Azerbejdžanu Turska rasporedila plaćenike sa severa Sirije unamljene radi ratnih dejstava.

Kako navodi portal Armenpres, Tatojan je naveo da je reč o 3.000 do 4.000 plaćenika, koji, po tim medijskim izveštajima, dobijaju plate u iznosu od 1.500 do 2.000 dolara.

Jerevan: U napadu Azerbejdžana tri civilne žrtve

U gradu Martakert na severu Nagorno-Karabaha poginula su tri civila u vazdušnom napadu azerbejdžanskih oružanih snaga, izvestio je informativni centar jermenske vlade pozivajući se na izjavu Vagrama Pogosjana, portparola predsednika samoproglašene oblasti Nagorno-Karabah, regiona u Azerbejdžanu sa većinskim jermenskim stanovnoštvom.

"Pre izvesnog vremena, vojni avion neprijatelja bombardovao je grad Martakert. Kao rezultat, tri civila su ubijena, a nekoliko osoba ranjeno", navodi se u izveštaju, preneo je Tas.

Ranije su jermenske vlasti saopštile da su četiri civila poginula u azerbejdžanskom granatiranju Nagorno-Karabaha, a veći broj ljudi ranjen.

Oni su, takođe, dodali i da je poginuo jedan stanovnik u Vardenisu, gradu u Jermeniji.

Oružane snage Nagorno-Karabaha uništile su sistem teških raketnih lansera tipa TOS-1A azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave, saopštila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

"I toku su teške borbe i lokalne jednice Nagorno-Karabaha uzvraćaju po položajima napadača. Likvidiran je veliki broj neprijateljskih vojnika i uništeno naoružanje, uključujući sistem teških raketnih lansera tipa TOS-1A azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave", navela je Stepanijanova, preneo je Tas.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo jutros da jermenska artiljerija zasipa granatama grad Terter, koji se nalazi uz samu liniju fronta. 

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je prethodno na vladinoj onlajn platformi fotografije aviona "suhoj 25" za koji tvrde da ga je oborio turski avion, prenosi Rojters.

Turska i Azerbejdžan negirali su navodnu umešanost u obaranje aviona.

Prema dostupnim izveštajima sa lica mesta, jermenska artiljerija uništava infrastrukturu, a u napadima ima i civilnih žrtava.

Jermenski šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu".

U saopštenju UN navodi se da je ministar inostranih poslova Jermenije izrazio duboku zabrinutost povodom izjava iz Ankare o bezuslovnoj podršci aktivnostima koje sprovode vlasti Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Alijev: Turska ne učestvuje u sukobu 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je optužbe Jermenije da Turska aktivno učestvuje u oružanim sukobima u Nagorno-Karabahu.

"Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu jer za to nema potrebe", rekao je Alijev za rusku televiziju i ocenio da Turska nastoji da bude "faktor stabilnosti" u regionu, preneo je Tas.

"Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na ispoljenoj solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu", naglasio je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava. 

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. Tenzije između dve zemlje nisu prestajale tokom godina, uprkos pokušajima stranih diplomata da se postigne rešenje mirnim putem. Za sada se borbe uglavnom vode artiljerijom, tenkovima, dronovima i helikopterima