Novi detalji brodoloma "baltičkog Titanika", Estonija traži novu istragu

Estonija, Finska i Švedska uzeće u obzir nove dokaze koji su se pojavili 26 godina nakon što je kruzer "Estonija" potonuo u Baltičkom moru. U nesreći su poginule 852 osobe, što je čini najvećom pomorskom tragedijom u vodama Evrope.

Kruzer "Estonija" koji je plovio od Talina ka Stokholmu, potonuo je na današnji dan 1994. godine, a na brodu su se nalazila 803 putnika, kao i 186 članova posade.

Prema zvaničnom izveštaju o nesreći, brod je potonuo zbog neispravnosti vizira pramca koji je potom oštetio rampu zbog čega je voda ušla u deo plovila koji je namenjen za automobile.

Švedske vlasti su saopštile da se na snimcima koji su napravljeni za potrebe dokumentarca u produkciji "Diskaverija" vidi rupa na trupu broda.

Portal Aftonbladet preneo je kako je rupa visoka četiri metra i da ranije nije bila vidljiva od morskog dna.

Kako prenosi Švedski radio, nadležni su dosledno isključivali teorije o rupi na trupu broda.

Estonski premijer Juri Ratas obavestio je premijere Finske i Švedske o potrebi za novom istragom olupine i naveo da će istraga biti transparentna i obavljena uz poštovanje prema žrtvama, preneo je radio estonskog javnog servisa.

U zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova Estonije, Finske i Švedske navedeno je kako su se tri zemlje dogovorile da će potvrda novih informacija koje su predstavljene u dokumentarnom filmu biti obavljena u skladu sa sporazumom o kruzeru "Estonija" koji su te zemlje potpisale 1995. godine.

"Osnovna zamisao tog sporazuma jeste da zaštiti brod 'Estonija', kao mesto počivanja žrtava tragedije, od bilo kakvih uznemirujućih aktivnosti. Naše zemlje će usko sarađivati u vezi sa ovim slučajem i Estonija će predvoditi istragu kao zemlja u kojoj je brod bio registrovan", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Estonija, Finska i Švedska su pozvale javnost da za zvanične podatke smatra zajednički izveštaj o nesreći koji je objavljen 1997. godine.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво