Nagorno-Karabah i Jermenija proglasili ratno stanje i opštu mobilizaciju

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno stanje zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi Tas. Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva traži prekid sukoba.

Borelj: Hitno se vratiti pregovorima, Pariz poziva na prekid neprijateljstava

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

"Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre", kaže Borelj.

Francuska je  pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu međusobna neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah i odmah nastave dijalog.

"Francuska je izuzetno zabrinuta zbog te konfrontacije", izjavila je portparolka francuskog ministarstva inostranih poslova Francuske Agnes bon der Mil, čija zemlja, zajedno sa SAD i Rusijom, predsedava Minskom grupom, posrednikom između Jermenije i Azerbejdžana.

Jermenija: Azerbejdžan izgubio 10 tenkova i borbenih vozila

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio 4 helikoptera, 15 bespilotnih letelica i 10 tenkova i borbenih vozila, javlja RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Jermenije uz saopštenje objavilo je i snimke uništavanja tenkova.

Turska: Jermenija da prekine neprijateljstvo prema Bakuu

Turska je saopštila da Jermenija mora odmah da prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će "region baciti u vatru", usred sukoba između dva suseda u otcepljenom Nagorno-Karabahu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je istakao da je najveća prepreka miru i stabilnosti na Kavkazu neprijateljski stav Jermenije. Akar je rekao da ova država mora odmah da prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će "region baciti u vatru". On je Jermeniju osudio zbog, kako navodi, provokacija prema Azerbejdžanu.

Turski ministar je rekao da će Ankara podržati Baku "svim sredstvima", prenosi Rojters. 

Sukob u otcepljenom Nagorno-Karabahu (EPA)

Lavrov: Rusija spremna da posreduje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u razgovoru sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom da je Moskva spremna da posreduje u cilju stabilizacije situacije u Nagorno-Karabahu.

"Lavrov je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera i informacija o poginulima i ranjenima", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Navedeno je da je u razgovoru naglašena potreba za što skorijim prekidom vatre.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom nakon eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

EU: Hitno prekinuti vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povrarak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenjuje da su poslednji izveštaji iz zone konflikta u Nagorno-Karabahu "ozbiljno zabrinjavajući".

"Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put napred", poručio je Mišel.

Predsednik Azerbejdžana: Ima ranjenih, odgovorićemo

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

"Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije", rekao je Alijev, prenosi Sputnjik.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nem na delovanje Jermenije.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan je poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje. I u Jermeniji premijer Nikol Pašinjan proglasio je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo ranije da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija Tas.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula.Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Iz Kremlja su tada saopštili da su se lideri složili da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.

Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsednici su tada izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">