Seul: Severna Koreja ubila i spalila našeg zvaničnika

Južna Koreja tvrdi su severnokorejski vojnici ubili njenog zvaničnika u blizini pomorske granice dve zemlje. Južnokorejski predsednik Mun Džae-In ocenio je da je ubistvo "šokantan incident" za koji ne može biti opravdanja.

Mun Džae-In je pozvao Pjongjang da preduzme "odgovorne mere" u vezi sa ubistvom 47-godišnjeg zvaničnika Ministarstva za okeane i ribarstvotim.

Kako je prenela agencija Jonhap, Mun je naredio vojsci da dalje ojača borbenu gotovost i da se u potpunosti pripremi da štiti živote i bezbednost građana.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje ranije je njihov zvaničnik ubijen, a njegovo telo spaljeno pošto je u ponedeljak nestao sa čamca za nadzor u vodama kod pograničnog ostrva.

"Severna Koreja pronašla je čoveka u svojim vodama i izvršila brutalan čin, pucajući na njega i spalivši njegovo telo. To pokazuje temeljna analiza različitih informacija, koju je obavila naša vojska", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Južna Koreja najoštrije osuđuje "takav brutalni čin" i poziva Severnu Koreju da kazni odgovorne.

Ako su tvrdnje o ubistvu istinite, navodi Gardijan, to bi bila prva smrt državljanina Južne Koreje na Severu od 2008. godine.

Tada je severnokorejski vojnik pucao u 53-godišnju ženu, koja je navodno zalutala u zabranjenu zonu tokom posete zajedničkom odmarališto Maunt Kumgang.