Ankara: Turska i Grčka spremne na razgovore

Turska i Grčka su izrazile spremnost da nastave razgovore o istraživanjima i demarkaciji u istočnom Mediteranu i Egejskom moru, saopštila je kancelarija Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

U saopštenju se navodi da je tokom razogovora održanog putem video-konferencije istaknuto da bi "delimičan napredak" koji će obezbediti uspostavljanje dijaloga trebalo da bude podržan recipročnim koracima.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da su se Atina i Ankara saglasile da nastave pregovore o pomorskim granicama i najavilo da će pregovori, prekinuti 2016. godine, biti nastavljeni u Istanbulu "u bliskoj budućnosti". 

Erdogan je izrazio nadu da će samit EU 24. i 25. septembra dati nov podsticaj odnosima Turske i EU, dodajući da bi tome doprineli konkretni koraci ka unapređenju carinske unije, uspostavljanju bezviznog režima i migracije između dve strane, prenosi Rojters.

Tenzije između Grčke i Truske porasle su nakon što je Ankara početkom avgusta poslala istraživački brod Oruč Reis u sporno područje istočnog Mediterana bogato ugljovodonicima.