Šefovi diplomatija EU bez odluke o sankcijama Belorusiji, Kipar stavio veto

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu nisu postigli konsenzus oko uvođenja sankcija zvaničnicima u Belorusiji.

Kako prenose mediji, Kipar je stavio veto na pokušaje lidera EU da uvedu sankcije protiv 40 beloruskih zvaničnika, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka, zbog izostanka reakcije EU na Tursku u sporu oko bušenja gasa u istočnom Mediteranu.

"Iako postoji jasna volja za usvajanje sankcija, potrebno jednoglasje nije postignuto", rekao je novinarima šef diplomatije EU Žosep Borelj, koji je predsedavao sastanku ministara spoljnih poslova.

Dodao je da se Kipar ne protivi sankcijama protiv Belorusije, ali traži primenu sankcija i protiv Turske.

U Savetu EU ocenjuju da se radi o "visokopolitičkom pitanju" koje će lideri EU morati da rešavaju na sastanku planiranom za 24. i 25. septembar u Briselu.

"Učiniću sve što mogu da se sankcije koje se odnose na Belorusiju usvoje na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova. To je postala moja lična obaveza, a od toga zavisi i kredibilitet EU i zajedničke spoljne politike EU", kaže Borelj.

"Ne priznajemo legitimnost (predsednika Aleksandra) Lukašenka, niti rezultate izbora koje smatramo falsifikovanim", poručio je Borelj.

Borelj je kao predsedavajući Saveta EU naglasio da su, i pored nemogućnosti postizanja konsenzusa oko uvođenja sankcija, ministri EU solidarni sa narodnom Belorusije u njihovim demokratskim zahtevima i pozivu na nove slobodne i fer izbore pod supervizijom OEBS-a.

"Vrlo smo impresionirani odlučnošću i istrajnošću beloruskog naroda i pored brutalne represije neviđene godinama... Podržavamo narod Belorusije da slobodno i demokratski izabere svog lidera i budućnost svoje zemlje", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica poručio da EU nema "skrivenu agendu" i ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

"Želimo samo da podržimo ljude koji traže politički sistem koji će im omogućiti da izberu svoju vlast. Tražimo nacionalni dijalog kako bi se rešila trenutna kriza", zaključio je Borelj.

Naglasio je da EU postoje nezavisnost i integritet Belorusije i pozvao "sve partnere Belorusije da se ne mešaju", jer je na narodu Belorusije da odluči o svojoj budućnosti.

Ministri spoljnih poslova EU pred sastanak u Briselu razgovarali su sa kandidatkinjom beloruske opozicije za predsednika Svetlanom Tihanovskom, koja je pozvala na "hrabri odgovor na represiju koja je usledila nakon glasanja".

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи