Читај ми!

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, a ne stanica na "Putu svile"

Poverenje je osnova svakog jakog partnerstva, a Evropa će uvek biti spremna da izgradi jaka partnerstva sa najbližim susedima, počev od Zapadnog Balkana, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je poručila da budućnost celog regiona leži u EU i da dele istu istoriju i istu sudbinu.

Istakla je da je Zapadni Balkan deo Evrope, a ne stanica na "Putu svile".

U svom govoru pred Evropskim parlamentom ocenila je da je istorijska odluka EU da se otvore pristupni pregovori sa još dve zemlje iz regiona.

Fon der Lajen najavljuje da će Komisija uskoro predstaviti i ekonomski paket za oporavak Zapadnog Balkana, koji će se fokusirati na regionalne investicione inicijative.

Do kraja meseca prvi izveštaj o vladavini prava u EU

Predsednica Evropske komisije kaže da će Komsija do kraja meseca usvojiti prvi godišnji izvešataj o vladavini prava koji će pokriti situaciju u svih 27 zemalja članica.

"Kršenja vladavine prava neće biti tolerisana", poručila je Fon der Lajen.

Predsednica Evrospke komisije je u govoru o "Stanju EU" naglasila da Evropska komisija pridaje najvišu važnost vladavini prava, a da će ovaj novi godišnji izvešataj biti "početna tačaka koja bi osigurala da nema nazadovanja u ovoj oblasti."

"Moramo da osiguramo da novac iz našeg budžeta i paketa za oboravak bude zaštićen od bilo koje vrste prevare, korupcije ili konflikta interesa. O tome se ne sme pregovarati", zaključila je Fon der Lajen.

Pandemija nije gotova, oporavak šansa za bolju budućnost

U govoru o "Stanju EU" fon der Lajen je poručila da pandemija kovida 19 "još nije gotova", a da se oporavak EU nalazi tek u početnim fazama.

"Pandemija je pokazala krhkost planete i promenila način naše komunikacije i ponašanja. Ovo je trenutak da Evropa povede putem od fragilnosti ka novoj vitalnosti", kaže fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da je EU odlučila da u narednom peridou ne radi samo na oporavku od pandemije već na izgradnji bolje budućnosti.

Fokus Unije u narednih godinu dana, prema njenim rečima, biće na solidarnost u zaštiti života, obnovi ekonomije i jačanju stabilnosti.

"Nakon ekonomskog pada od 12 procenata iz drugog kvatala ove godine, sledi nam pokretanje ekonomije. Neigurnost i dalje traje i zato ovo nije vreme za povlačenje podrške", kaže fon der Lajen.

Naglasila je važnost finasijske podrške koju EU izdvaja za zaštitu radnika i radnih mesta kako bi se izbegla masovna nezaposlenost kao jedna od posledica pandemije.

"Da bi zaštitili radnike i kompanije od socijalnih šokova Evropska komisija založila za minimalnu platu koja bi trebalo da se dogovori među zemljam članicama", najavila je fon der Lajen.

Istakla je da nema boljeg načina za održavanje stabilnosti u Evropi od jačanja ekonomske i monetarne unije.

Istovremeno, predsednica Komisije podseća i na važnost borbe protiv klimatskih promena i digitalizaciju, uključujući razvoj 5G i 6G mreže, za budućnost EU.

"Moramo da promenimo način na koji postupamo prema priordi, kako trošimo i proizvodimo hranu, energetiku", upozorila je fon der Lajen.

Kada je reč o spoljnoj politici EU, fon der Lajen je pozvala na multilateralizam i saradnju u svetu kako u oblsti zdravstve, tako i trgovine i bezbednosti.

"Liderstvo EU ne znači ''EU na prvom mestu'', već da je EU ta koja se prva odazove kada je potrebna pomoć", naglasila je predsednica Komisije.

Pozvala je na bržu rekaciju EU kada je reč o globalnim pitanjima i pozvala na promenu galasnja u EU koja bi, kada je reč o ljudskim pravima i sankcijama, trebalo da se izjašanjava kvalifikovanom većinom umesto dosadašnjeg sitema konsenzusa.

Tokom svog govora o Stanju EU Ursula fon der Lajen je pozvala i na "revitalizaciju" partnerstava sa SAD i Velikom Britanijom, ali i upozorila na izazove odnosa sa Kinom, Rusijom i Turskom.

 

 

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво