Izabrana nova Vlada Japana, nastavak Abeovog kursa

U Tokiju je oformljena nova japanska vlada na čelu sa premijerom Jošihideom Sugom. Do inauguracije novog kabineta došlo je zbog ostavke Šinza Abea.

U prestonici Japana Tokiju na vanrednoj sednici oba doma parlamenta glasanjem poslanika za premijera izabran sedamdesetjednogodišnji funkcioner Liberalno-demokratske partije (LDP) Jošihide Suga.

Suga je postavljen za 99. po redu predsednika Vlade Japana pošto je osvojio 314 glasova poslanika Donjeg i 142 glasa poslanika Gornjeg doma, ostavivši daleko iza sebe lidera opozicione Ustavne demokratske partije Jukija Edana.

Sedamdesetjednogodišnji Suga ranije ove nedelje ubedljivo je pobedio na unutarpartijskim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije.

Pošto njegova stranka i njen koalicioni partner Komejto imaju ubedljivu većinu u oba doma parlamenta, a lider partije koja uživa najveće poverenje građana tradicionalno istovremeno obavlja i funkciju premijera, današnje glasanje u praktično je bilo odlučeno i pre nego što je počelo.

Nakon izbora premijera, zvanično je formiran novi kabinet vlade, u koji je ušlo pet političara koji do sada nisu nikad obavljali ministarske funkcije. Osam ministara iz prethodnog sastava vlade je ostalo na svojim dužnostima, dok su tri dobila nove resore.

U vladu su stupila i četiri funkcionera koji iako nisu bili deo prethodne vlade, ali od ranije imaju iskustvo u upravljanju ministarstvima.

Među viđenijim ministrima prethodne vlade koji su zadržali fotelju su bivši premijer Taro Aso (79), koji ostaje na funkciji ministra finansija i potpredsednika vlade, i novi-stari ministar inostranih poslova Tošimicu Motegi.

Abeova politička linija

Premijer Suga najavio je da će prioriteti njegove nove vlade biti administrativne reforme i problem niskog nataliteta.

U proteklih skoro osam godina, kao šef kabineta i glasnogovornik vlade Japana, Jošihide Suga bio je desna ruka sada već bivšeg premijera Šinza Abea. Suga je u više navrata i sam izjavio da će nastaviti da sprovodi i promoviše ekonomske reforme za koje se zalagao Abe.

Zato se očekuje da će se on umnogome držati kursa dugogodišnjeg premijera Abea, koji se nedavno povukao zbog zdravstvenih razloga.

To praktično znači da će danas oformljena vlada nastaviti stimulativnu fiskalnu i finansijsku politiku, te dalje vršiti reforme u oblasti rada, kao što su veće uključivanje žena i penzionera na tržište rada, ili uvoz strane radne snage za potrebe poljoprivrede, građevinarstva i medicinskih usluga.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво