STO: Trampove carinske stope protiv Kine nezakonite

Svetska trgovinska organizacija saopštila je da carine predsednika Donalda Trampa na kinesku robu u vrednosti od oko 234 milijarde dolara krše pravila međunarodne trgovine.

STO se priklonio žalbi Kine utvrdivši da su carine kršile nekoliko pravila, uključujući i da zemlje primenjuju jednake carinske stope na sve trgovinske partnere članice, prenosi Si-EN-En.

Presuda Svetske trgocinske organizacije će, međutim, imati malo stvarnog efekta pošto Apelacioni odbor STO ima premalo članova da bi mogao da deluje nakon što su Sjedinjene Države blokirale potrebna imenovanja.

Tramp je uveo carine na milijarde dolara kineskog uvoza nastojeći da Peking dovede za pregovarački sto i reši pitanja u vezi sa krađom intelektualne svojine i prinudnim transferom tehnologije.

SAD i Kina sklopile su preliminarni dogovor o carinama ranije ove godine, ali većina tarifa ostaje na snazi. One tu robu čine skupljom za američka preduzeća, a ponekad dovode do povećanja potrošačkih cena.

Trampova administracija dugo je kritikovala STO zbog toga što Kinu nije smatrala odgovornom. Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthizer kritikovao je odluku STO tvrdeći da odluka potvrđuje da je ta organizacija neefikasna.

"Iako komisija nije osporila opsežne dokaze koje su Sjedinjene Države dostavile o Kini u vezi sa krađom intelektualne svojine, odluka STO pokazuje da ta organizacija ne pruža lek za takvo kršenje propisa", naglasio je Lajthizer u svojoj izjavi.

Kina: Odluka obejktivna i poštena

Peking je pozdravio odluku STO kao "objektivnu i poštenu".

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je ta zemlja "čvrsto opredeljena da poštuje pravila STO i održi autoritet multilateralnog trgovinskog sistema".

Kina je nametnula carine na robu američke proizvodnje, ali Vašington se još nije formalno žalio.

Tramp je carine koristio protiv svojih suseda poput Kanade i Meksika tokom pregovora o zameni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sjedinjene Države su se složile u utorak da ukinu carine na kanadski aluminijum, nekoliko sati pre nego što je Kanada određena da objavi kontramere.

Umesto toga, Sjedinjene Države nameću kvote za izvoz i zadržavaju pravo da retroaktivno ponovo uvedu carine ako se njihov nivo prekorači.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво