Džonsonov "Plan B" suprotan međunarodnom pravu

Pred poslanike britanskog parlamenta stavljen je nacrt Zakona o unutrašnjem tržištu, koji bi mogao da dovede do prekida pregovora Londona i Brisela o postbregzitovskoj slobodnoj trgovini.

Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi učinio ništavnim Irski protokol, koji je deo sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Kršenje međunarodnog prava

Britanski sekretar za Severnu Irsku Brendon Luis je, odgovarajući na lavinu poslaničkih pitanja, priznao da bi usvajanje zakona predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

On međutim insistira na formulaciji "sporadičnog i ograničenog kršenja međunarodnog prava" do kojeg bi, prema njegovim rečima, došlo samo ukoliko bi propali pregovori između Brisela i Londona čija osma runda upravo teče u britanskoj prestonici.

Bivša premijerka Tereza Mej insistira da je reč o zameni teza i da je upravo ovaj potez vlade ono što može da podrije poverenje u Veliku Britaniju kao međunarodnog pregovarača, ne samo u ovim, već i u svim budućim međunarodnim pregovorima.

Sa njom se slaže i znatan broj poslanika vladajućih konzervativaca.

Ostavke u vrhu državne službe

Zbog spornog nacrta zakona ostavku je podneo i čelni čovek odeljenja za pravne poslove britanske vlade ser Džonatan Džons.

Tu ostavku, šestu u najvišim ešalonima državnih službenika ove godine, potvrdila je i kancelarija državnog pravobranioca odbivši bilo kakav dodatni komentar.

Ser Džons smatra da je britanska vlada najnovijim zakonskim predlogom otišla predaleko i prekršila međunarodno pravo.

On je u decembru prošle godine dobio titulu sera, što je najviše britansko odlikovanje, upravo zbog savetodavne uloge prilikom izrade sporazuma o izlasku zemlje iz Evropske unije.

Ovo nije prvi put da Boris Džonson pokazuje potpunu beskrupuloznost prema svima koji se nađu na njegovom političkom putu.

Prošle godine su zbog protivljenja Bregzitu iz stranke izbačena 23 poslanika. 

Ove godine otišlo je šest šefova odeljenja vlade.

Takva buldožerska taktika do sada je premijeru išla na ruku, ali kršenje međunarodnog prava u zemlji, koja sebe smatra bastionom zaštite vladavine prava, nailazi na žestok otpor u svim stratumima državne uprave.

Otvorenost irske granice

Prema postojećem dogovoru Londona i Brisela, Severna Irska ostaje u carinskoj uniji sa Evropskom unijom sve do okončanja pregovora o budužim trgovinskim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Dve strane upravo pregovaraju o detaljima buduće procedure carinjenja i nametima na sve vrste robe.

Najnoviji nacrt zakona šalje Briselu signal da vlada otvoreno sprema "Plan B" za slučaj da nikakav sporazum o slobodnoj trgovini ne bude postignut do 15. oktobra i dve strane budu nastavile da trguju po pravilima Svetske trgovinske organizacije.

No, to nije samo snažno negativni signal za evropske pregovarače, predvođene Mišelom Barnijeom.

Otvorenost granice na Irskom ostrvu jedan je od postulata mirovnog sporazuma između unionista i republikanaca, kojim je na Veliki petak 1997. godine okončan višedecenijski oružani sukob protestanata i rimokatolika u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva.

Stavljanje barijera na granicu automatski bi poništio celokupni mirovni sporazum.