Čitaj mi!

Tramp optužio Pentagon: Vode ratove da uvećaju profit vojne industrije

Američki predsednik Donald Tramp javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namenske industrije.

"Znam da vojni vrh nije u ljubavi sa mnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one 'divne' kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, preneo je Si-En-En.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu poverili Si-En-En-u da su odnosi sa predsednikom države sve napetiji.

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je da je Tramp javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvestio Atlantik magazin.

AP takođe prenosi da je američki predsednik tokom svoje zvanične posete Francuskoj u novembru 2018. godine povodom komemoracije 100 godina od završetka Prvog svetskog rata na vojnom groblju u En Marni davao neprimerene izjave i uvredljive kvalifikacije na račun poginulih vojnika.

Ovi izveštaji su emitovani i potvrđeni i na Foks Njuzu, što je sve zajedno, Donald Tramp žestoko demantovao.

"Predsednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima komaduju, već imaju i korozivan efekat na američke oružane snage. Dok pokušava da demantuje optužbe, on besmisleno vređa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci", ocenio je penzionisani mornarički general i vojni analitičar Si-En-En-a Džon Kirbi.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtev da prokomentariše Trampove izjave i odnos prema vojsci.

Kontradiktorno je što je Tramp u više prilika isticao da je zaslužan za povećanje vojnog budžeta, nazivao to jednim od najvećih dostignuća svoje adminsitracije i nedvosmislenom podrškom vojsci, ali očigledno je da su od povećanja budžeta imale korist kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa.